KOMMENTARER

Investerer milliarder i framtidens Internett

EU mener Europa må mobilisere for å forbli konkurransedyktig i Internett-økonomien.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mai 2011 - 13:42

Neelie Kroes, visepresident for EU-kommisjonens digitale agenda, kunngjorde i går igangsettelsen av den første fasen av et offentlig-privat partnerskap om framtidens Internett, FI-PPP (Future Internet Public Private Partnership).

Partnerskapet skal støtte innovasjonen i Europa og hjelpe bedrifter og styresmakter å utvikle Internett-løsninger som er i stand til å håndtere den eksponentielle veksten i mengden av data som er tilgjengelige via nettet. Ifølge Kroes vokser Internett-trafikken med 60 prosent i året.

EU-kommisjonen mener at bruken av Internett nå vil bli enda mer mobil og at nettet vil bli brukt til å koble sammen en mengde ulike maskiner og objekter utover datamaskinene som dominerer i dag.

Kommisjonen mener at dagens Internett rett og slett ikke er i stand til å håndtere alle de framtidige datastrømmene. Det tilbyr heller ikke den presisjonen, robustheten og tryggheten som kommisjonen mener er ønskelig.

Partnerskapet skal, i alle fall i første omgang, utforske åtte områder hvor datarevolusjonen kan føre til innovasjonen og arbeidsplasser innen mobil-, programvare- og tjenesteindustrien.

De åtte områdene er:

  • offentlig eide miljødata (ENVIROFI)
  • å gjøre verdikjeden for mat smartere (SMARTAGRIFOOD)
  • å utnytte fordelene med elektrisitetsstyring på samfunnsnivå
  • å gjøre offentlig infrastruktur i urbane områder mer intelligent og effektiv, inkludert transport, avfallshåndtering, vann, kloakk, smarte målere, gatebelysning og miljø (OUTSMART)
  • nettverkstilknyttede medier, inkludert spill (FI-CONTENT)
  • økt effektivitet i verdikjerder for internasjonal logistikk (FINEST)
  • personlig mobilitet (INSTANT MOBILITY)
  • å gjøre offentlige byområder tryggere (SAFECITY)

Partnerskapet har en kostnadsramme på 600 millioner euro og skal vare i fem år. EU-kommisjonen skal stå for halvparten av finansieringen, mens tanken er at Europas forskningsorganisasjoner, offentlig sektor og industri skal bidra med et tilsvarende beløp. Foreløpig har 152 organisasjonen blitt med i partnerskapet. Disse har forpliktet seg til å bidra med like mye som EU-kommisjonen til den første fasen av programmet, det vil si 90 millioner euro.

Neelie Kroes, sjef for EU-kommisjonens digitale agenda.
Neelie Kroes, sjef for EU-kommisjonens digitale agenda.

– Internett-økonomien vil vokse til 5,8 prosent av bruttonasjonalproduktet, nesten 800 milliarder euro, innen 2014, sa Kroes i forbindelse med igangsettelsen av partnerskapets første fase.

– Men det vi ser er bare begynnelsen på Internett-æraen. Europa må mobilisere alle sine talenter for å holde seg i forkant i denne sektoren, ikke bare for å sikre Europas framtidige konkurransedyktighet og for å slippe fri europeisk kreativitet, innovasjon og entreprenørskap, men også for å sikre europeiske verdier som personvern, åpenhet og mangfold. Derfor bør vi bruke offentlige midler på en smart måte for å fremme industriinvesteringer. Hvis vi ikke investerer og innoverer først, vil våre konkurrenter gjøre det, sa Kroes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.