Investeringsbank dumpet Telia

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley Dean Witter fikk i oppdrag fra det svenske næringsdepartementet å skaffe langsiktige eiere til Telia. Onsdag dumpet investeringsselskapet 75 millioner aksjer i det svenske markedet.

Den sikre handelen og folkeaksjen. Dette er ord som fikk svenskene til å hamstre inn Telia-aksjer som hermetikk. Men nå har aksjefesten fått sin første bakrus. Det viser seg nemlig at investeringsbanken som skulle gi Telia gode, langsiktige og ikke minst innflytelsesrike eiere ikke har skjøttet jobben.

I følge den svenske nyhetstjenesten Vision solgte investeringsbanken Morgan Stanley Dean Witter hele 75 millioner Telia-aksjer rett etter at selskapet kom på børs i Stockholm.

Morgan Stanley Dean Witter fungerte som den svenske statens ansvarlige for spredningen av aksjene til utenlandske institusjonelle investorer. Men mye tyder på at selskapet har gjort noen av sine bedre kunder rike på kort tid. Telia gikk på børs til kurs 85 svenske kroner, men ble handlet til godt over 90 svenske kroner ved tirsdagens børshandel.
Les mer om Telias notering:
Telia-aksjonærer i bakrus
Telia med vellykket debut
Telia aksjen til 85 kroner per stykk

Onsdag var uansett ikke noen god dag for Telia-aksjen på Stockholm. Papiret falt nesten to prosent, og ble notert til to kroner over introduksjonspris. Nå spekuleres det i om kjempesalget til Morgan Stanley kan ha utløst fallet onsdag, skriver Vision.


Uansett er det klart at Det svenske Näringsdepartement vil ta saken opp på høyeste hold. Ikke bare har det svenske partiet vänsterpartiet (tilsvarende SV i Norge, bare en langt større makt) uttrykt bekymring for at det amerikanske Morgan Stanley overhodet har deltatt i salget av Telia-aksjene, men småsparere kan fort føle seg snytt. Småsparere er velgere, det vet den svenske næringsminister Rosengren.

Til toppen