RESULTATERFINANS

Investeringsfond slåss om prosessorer

I det som vil bli et av de største oppkjøpene hittil i IT-bransjen, slåss to fond-grupper om Motorolas prosessor-enhet.

12. sep. 2006 - 08:44

Investeringsfondene har det siste året kastet sine øyne på IT- og telebransjen og gjort en rekke oppkjøp, både finansert på vanlig måte og gjennom såkalte leverage buyout. Ved slike oppkjøp belåner man nesten hele verdien i selskapet og slippe unna med å sprøyte inn bare en mindre del av kjøpesummen, noe som åpner for store oppkjøp.

Dette var slik det tidligere danske telemonopolet TDC ble kjøpt tidligere i år. Og nå går det mot et av de aller største slike oppkjøpene i IT-bransjens historie. Aktørene er de samme som ved oppkjøpene av TDC og Philips prosessordivisjon i år.

På den ene siden sitter Blackstone, Carlyle Group og Texas Pacific Group. Sistnevnte kjøpte telefonkatalogvirksomheten til Telenor og solgte den videre til Eniro. Denne gruppen stakk av med prosessor-divisjonen til Philips tidligere i sommer.

Den andre fond-alliansen består av Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Apax Partners og Silver Lake Partners. Det var denne gruppen som til slutt kjøpte opp TDC.

Selskapet de sloss om er ikke så kjent, men Freescale Semiconducter er den tidligere prosessor-enheten til Motorola som blant annet lagde prosessorerene til alle Apple-maskiner før Apple byttet til Intel-brikker. Freescale konkurrerer ikke med Intel og AMD, men lever i dag blant annet av å lage prosessorer til mobiltelefoner.

Freescale var i ferd med å godta et bud på 15,1 milliarder dollar fra gruppen ledet av Kohlberg Kravis, men så bestemte ledelsen seg for å åpne for andre budgivere, skriver Wall Street Journal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.