Investor-frykt for helsen til Steve Jobs

Apple-sjefen er blitt magrere, men selskapet vil ikke si om kreften kan ha kommet tilbake.

Investor-frykt for helsen til Steve Jobs

Apple-sjefen er blitt magrere, men selskapet vil ikke si om kreften kan ha kommet tilbake.

Under en analytikerkonferanse om Apples kvartalstall mandag, fikk selskapets finanssjef Peter Oppenheimer et spørsmål om helsetilstenden til toppsjef Steve Jobs.

Jobs ble operert for kreft i bukspyttkjertelen i 2004. Selskapet ventet i ni måneder etter at diagnosen var gitt, til aksjonærene ble informert. Etter operasjonen ble det meldt at Jobs var kreftfri. Jobs var ikke rammet av den typiske – og stort sett dødelige – formen for kreft i bukspyttkjertelen («ductal adenocarcinoma»), men en langt mer sjelden – og kurerbar – type, kjent som «islet cell neuroendocrine».

    Les også:

Bilder av Jobs fra lanseringen av iPhone 3G for tre uker siden viser at han er blitt klart magrere. Apple forklarte da at årsaken var en vanlig bakterieinfeksjon og at Jobs gikk på penicillin. Tidligere denne uken slo avisen New York Post til med et oppslag om at Apple-sjefen er syk. Oppslaget ble stående uimotsagt.

Oppenheimer svarte analytikeren at han ikke ville svare på spørsmål om helsen til Steve Jobs, siden det er et privat anliggende.

Det fikk flere pressefolk til å stille spørsmålet på nytt. I går fikk de et svar fra Apples pressetalsperson Katie Cotton. Hun gjentok at Jobs’ helse er et privat anliggende.

Jobs oppfattes som selve sjelen i Apple. Han overtok et lidende selskap i 1997, og snudde det til IT-verdenens fremste moteskaper. Hvorvidt han er frisk eller ikke, ventes følgelig å få følger for hele Apples helsetilstand.

Derfor er investorene, slik analytikerspørsmålet gjenspeiler, svært opptatt av Jobs’ helse. Det er en utbredt oppfatning i amerikansk og internasjonal finanspresse at Apples kraftige kursfall de siste to dagene ikke bare har med de magre utsiktene som Oppenheimer fortalte om. Det har også med frykten for Jobs’ helse å gjøre.

Etter Jobs’ vellykkede kreftoperasjon i 2004, iverksatte, ifølge Wall Street Journal, ledere for flere investeringsfond tiltak for å overvåke Jobs’ helsetilstand. Ferske fotografier av Jobs ble systematisk gransket av leger, og Apple-sjefen ble fotfulgt av helseeksperter som ble betalt for å observere og melde fra om mulige svakhetstegn. Etter en tid ble disse tiltakene avviklet. Nå skal det være snakk om å sette dem i gang igjen.

San Jose Mercury News siterer flere analytikere som advarer Apple mot å holde seg til svar av typen «Jobs’ helse er et privat anliggende», fordi de erfaringsmessig bidrar til å øke uroen. De oppfordrer Apple til å formulere seg slik at investorene ikke taper tillit til selskapet. Det innebærer blant annet at styre og selskapets øvrige ledelse må kommunisere at de vet hva de skal gjøre dersom Jobs’ helse forverrer seg.

Denne typen tanker kan ha bidratt til lekkasjer fra Jobs’ medarbeidere. New York Times har fått denne typen betroelser: De går ut på at Jobs klaget over «matinntaksproblemer» i etterkant av kreftoperasjonen i 2004, og at han tidligere i år gjennomgikk en ny operasjon som skulle hindre ham fra å gå enda mer ned i vekt.

Jobs selv oppgis å være på ferie denne uken, og snakker ikke med pressen.

    Les også:

Til toppen