Inviterer nordmenn til dansk IT-Fornebu

- Kom til vårt IT-Fornebu, sier den danske næringsministeren til norske IT-bedrifter som Telenor, Merkantildata og SOL. Danmark bygger en ny næringsby utenfor København og mener den vil bli porten for norske IT-selskaper som skal ut i Europa.

- Kom til vårt IT-Fornebu, sier den danske næringsministeren til norske IT-bedrifter som Telenor, Merkantildata og SOL. Danmark bygger en ny næringsby utenfor København og mener den vil bli porten for norske IT-selskaper som skal ut i Europa.

Den danske IT-ministeren Pia Gjellerup inviterer nå den norske IT-bransjen til å etablere seg i Ørestaden, Danmarks svar på IT-Fornebu. Hun mener Norge har en sterk IT-sektor som burde tenke mer internasjonalt og vurdere etableringer i Danmark for å komme seg videre ut i Europa.

Invitasjonen fra Gjellerup kom i en tale med tittelen "Øresundsregionen - et satsningsområde for norsk næringsliv?" som hun holdt under et seminar sist mandag, skriver danske Computerworld.

I danske øyne blir IT-Fornebu en husklynge i en trang fjelldal. Danskenes konkurrerende satsing, Ørestaden, bygges i disse dager på det gamle kaiområdet utenfor København der Øresund-broen fra Sverige kommer i land. Området skal, når det er fullt utbygd, gi plass til 70.000 arbeidsplasser og 15.000 boliger. Dessuten har Ørestaden en annen fordel - den er nesten ferdig fordi den danske regjeringen satte igang prosjektet allerede i 1992.

Den danske regjering kan friste med at de har investert fire milliarder kroner i Øresund og skal bruke ytterligere 40 milliarder kroner i infrastruktur i området rundt. I tillegg ligger Ørestaden vegg i vegg med Kastrup, knutepunktet for nordisk flytrafikk.

- Mange norske virksomheter har allerede fått øynene opp for at her skjer det noe interessant, sa Gjellerup i sin tale som er lagt ut i sin helhet på Næringsdepartementets nettsider (se peker nedenfor eller i margen til høyre).

- Dere har jo i Norge en meget velutbygget IT-sektor, og for mange norske IT-virksomheter vil Øresunds-regionen være det naturlige sted å gå til når virksomheten skal ekspandere eller finne samarbeidspartnere internasjonalt. Norske IT-virksomheter etablerer seg allerede i København. Noen aktuelle eksempler er Merkantildata, Telenor Comma og Scandinavia Online (SOL). I tillegg holder Telia på å etablere seg i Ørestaden, noe som tegner bra ettersom Telenor og Telia holder på å fusjonere, sa Gjellerup.

Ambisjonene er klare - Ørestaden skal bli Nordens svar på Silicon Valley.

- Erfaringer fra andre steder i verden viser at man kan få vekstmiljøer til å spire og gro ved å satse målrettet. Aktiviteter og initiativer som trekker i samme retning har store fordeler av å være tett sammen slik at kunnskap kan spres og idéer utvikles, sa Gjellerup.

For å lokke norske IT-selskaper til Øresund lover den danske næringsministeren å fjerne eller redusere hindrene som i dag bremser investeringer og utbygging av IT-sektoren. Men hun la ikke frem noen konkrete planer eller tidsfrister.

Til toppen