Iomega varsler nye tap - anbefales å satse på musikk

Iomega er kjent for Zip, Jax og Clik! - drev og disketter i formater fra 40 MB til 2 GB. I fem av de siste seks kvartalene har selskapet tapt penger. Prøv musikkmarkedet, sier analytikerne.

Iomega er kjent for Zip, Jax og Clik! - drev og disketter i formater fra 40 MB til 2 GB. I fem av de siste seks kvartalene har selskapet tapt penger. Prøv musikkmarkedet, sier analytikerne.

I 1985 skrev jeg min første artikkel på en bærbar Toshiba PC. Lagringsenheten var et drev for 3,5 tomms disketter i 722 kB. Et par-tre år seinere ble kapasiteten doblet. I dag, over ti år seinere, framstår ideen om harddiskfrie bærbare PC-er som en historisk vits. Men den vanlige enheten for uttakbar lagring - som kan sendes i posten og stappes i enhver annen PC eller Mac - er fortsatt den gamle disketten på 1,44 MB.

Iomega har basert sin eksistens på den tanken at uttakbar lagring bør vokse i minst samme tempo som PC-ens interne harddisk. For ti år siden var 40 MB en anstendig disk. I dag kan en PC knapt selges uten 4 GB. Altså burde enheten for uttakbar lagring ha en kapasitet rundt 150 MB.

Markedet for uttakbar lagring skulle også spredd seg til flere apparater, som digitale kameraer og MP3-spillere.

Iomega har posisjonert seg med tre produktserier: Zip for disketter på 100 MB eller 250 MB, Jaz for 1 GB og 2 GB, og Clik! for 40 MB med blant annet PC-kort tilslutning for bærbart utstyr. Sistnevnte er langt billigere enn lagringskort med tilsvarende eller mindre kapasitet.

Likevel taper Iomega penger. I april ble det varslet en omfattende restrukturering av selskapet. Fredag ble det meldt at hver tiende av de 4500 ansatte skal sies opp, og at inneværende kvartal (avsluttes 27. juni) vil gå med et betydelig tap - selv ikke medregnet kostnaden på 45 millioner dollar som oppsigelsene innebærer. Børsanalytikerne i First Call hadde forventet breakeven. I stedet innstiller selskapet seg på nok et kvartal - til sammen fem av de siste seks - med tap.

Ifølge Iomega skyldes problemene i annet kvartal at Jaz selger dårlig, at det nye PC-kort drevet for Clik! ble forsinket ut til markedet, og at komponentmangel har bidratt til å redusere omsetningen av Zip i begge formatene 100 MB og 250 MB.

Observatører legger til at defekte Zip - kjent som "Click of Death" - og kroniske forsinkelser av Clik! har undergravet Iomegas rykte og gjort potensielle brukere skeptiske.

Slike problemer skal i dag være tilbakelagt. Iomega lover at tredje og fjerde kvartal skal gå i pluss.

Utenfra er Dataquest villig til å gi et oppmuntrende råd.

- Det ene området hvor de kan ha noen muligheter er musikkmarkedet fra Internett. Det kunne få fart på salget av Clik!-teknologien deres, sier Dataquests Van Baker til ZDnet.

Han har et poeng. En Clik!-diskett på 40 MB kan lagre mellom 35 og 40 minutter med musikk, og kan virke som et hendig format når du kommer sammen med venner for å lytte til hverandres nye funn.

Iomega har allerede sett denne muligheten, og er med i musikkbransjens Secure Digital Music Initiative.

Men Van Baker legger til at han ikke er særlig optimistisk. - Hadde de kommet med Clik! på det tidspunktet de kunngjorde det, hadde de kanskje hatt suksess.

Og spørsmålet gjensår: Hva blir den fleksible lagringsenheten for MP3?

Til toppen