BEDRIFTSTEKNOLOGI

iOS 4 gjør sin entré

iPhone er blitt bedre, men det beste lar vente på seg.

22. juni 2010 - 14:06

Versjon 4 av Apples mobile operativsystem iOS (tidligere kjent som iPhone OS) ble som ventet lansert i går.

Navnebyttet er naturlig fordi OS-et skal styre både iPod touch, iPhone og i fremtiden også iPad. Sistnevnte får imidlertid ikke oppgraderingen før til høsten.

Mange vil mene at muligheten for å kjøre flere tredjepartsprogrammer samtidig («multitasking») er den største nyheten. Tidligere har bare Apples egne programmer latt seg kjøre i bakgrunnen.

Begrenset flerkjøring

Flerkjøring av programmer på mobilen er nytt i Apples univers, mens andre mobiltelefoner har hatt denne muligheten lenge.

Men iOS tillater flerkjøring bare under visse forutsetninger. Streaming av lyd, IP-telefoni, stedsbevisste tjenester og GPS-navigasjon kan kjøre i bakgrunnen. Oppgaver som brukeren allerede har satt igang kan fullføre i bakgrunnen.

Vi skriver kan, fordi dette krever tilpasning til nye programmeringsgrensesnitt (API-er) som Apple har gjort tilgjengelig. Dine eksisterende apper vil med andre ord ikke kunne kjøre i bakgrunnen før utgiveren oppgraderer dem.

Muligheten vil uansett bare fungere med iPhone 3GS, iPhone 4 og nyeste iPod touch. iPhone 3G kan kjøre iOS4, men støtter ikke multitasking. Førstegenerasjons iPhone støtter ikke det nye operativsystemet overhodet.

- Flerkjøring på iPhone er mer begrenset enn på andre plattformer, men gir likevel brukerne noen viktige forbedringer uten å påvirke batterikapasiteten altfor mye, sier Gartner-analytiker Carolina Milanesi til Yahoo News.

Mapper er en kjærkommen nyhet, som gjøre det mulig å rydde opp i en stadig økende mengde nyttige (og mindre nyttige) programmer. En mappe opprettes ganske enkelt ved å dra og slippe én app over en annen.

E-posthåndteringen har fått støtte for flere aktive kontoer i ett og samme grensesnitt. Det gir den fordelen at brukeren slipper å gå frem og tilbake for å sjekke ulike innkurver.

Bedriftskunder kan glede seg over at sikkerheten er bedret. iPhone har fått støtte for kryptering av e-post og vedlegg. Merk: Hvis du oppgraderer fra iPhone 3GS må mobiltelefonen «gjenopprettes» for at denne funksjonaliteten skal være tilgjengelig. Denne prosessen fjerner alt brukerinnhold på mobilen, så pass på å ta en sikkerhetskopi først. Dataene dine kan senere føres tilbake.

Gjennom oppdateringen får iPhone nå også støtte for eksterne blåtann-baserte tastaturer, uten at vi helt ser den store nytten i dette.

Under panseret

Det er naturligvis en rekke andre forandringer og forbedringer i nyeste iOS, men de fleste av nyhetene ligger «under panseret».

Apple kan eksempelvis friste iPhone-utviklere med minst 1500 nye API-er, men i likhet med multitaskingen vil ikke dette merkes før senere, når det lanseres nye programmer som tar mulighetene i bruk.

Eksempelvis vil tredjeparts applikasjoner nå kunne opprette og endre kalenderoppføringer, sende SMS og få direkte tilgang til bildebanken.

For mange vil den kanskje fremste mulighet ligge i lanseringen av det flunkende nye annonsenettverket iAd (åpner 1. juli). Det gir utviklere muligheten til å tjene penger på gratisapplikasjoner ved å integrere annonser i dem.

iAd er bygget inn i selve operativsystemet. Koblingen gjør det mulig for brukeren å forholde seg til annonsen, interaktivt, uten å gå ut av applikasjonen. 60 prosent av annonseinntektene tilfaller applikasjonseieren, resten går til Apple.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.