UTVIKLING

iOS får raskere webapper

Apple lar alle bruke Nitro. Opera Software: - Vi er «forsiktige optimister».

Apple og toppsjef Tim Cook presenterte blant annet nye iOS 8 denne uken. Operativsystemet kommer til høsten, med en rekke forbedringer. Blant disse er en etterlengtet mulighet for utviklere til å benytte Apples lynraske JavaScript-motor Nitro.
Apple og toppsjef Tim Cook presenterte blant annet nye iOS 8 denne uken. Operativsystemet kommer til høsten, med en rekke forbedringer. Blant disse er en etterlengtet mulighet for utviklere til å benytte Apples lynraske JavaScript-motor Nitro. Bilde: imago/Xinhua/ All Over Press
5. juni 2014 - 11:18

Apples egen mobile nettleser Safari under iOS har frem til nå hatt et stort fortrinn, sammenlignet med programvare utviklet av tredjepart til plattformen.

Det skyldes at Apple ikke har latt andre få bruke deres raskeste JavaScript-motor Nitro.

Alternative nettlesere, så vel som tredjeparts apper og webapplikasjoner har derimot vært avspist med tilgang til UIWebView-kontrolleren med en eldre og tregere motor.

Begrensningen skal ha vært gjort av hensyn til sikkerheten og er følgelig ikke et kynisk plott for å senke ytelsen i tredjepartsapper.

Uansett ser begrensningen ut til å forsvinne nå.

Med nye iOS 8 som lanseres til høsten skal utviklere for første gang få tilgang til Nitro. Det er særlig ved kjøring av tyngre nettsider, les sider med mye scriping, at dette vil merkes.

For rivaliserende nettlesere som Opera, Google Chrome og Dolphin er dette etter alt å dømme svært gode nyheter. Det samme gjelder alle andre utgivere av iOS-apper som viser frem webinnhold i appene sine, som fortsatt må gjøres gjennom Apples WebKit.

Det norske nettleserselskapet Opera Software tror adgangen til Nitro-motoren kan få stor innvirkning, også ved at det kan føre til bedre stabilitet i programmene, skriver Recode.

– Ved første øyekast ser dette svært lovende ut. Vi er forsiktige optimister, men om det ligger noen begresninger her vet vi først når alt er implementert og testet, sier utvikler Hiub Kleinhout i Opera, som leder arbeidet med selskapets nettleser Coast.

Selv om adgang til Nitro-motoren har stått høyt på ønskelisten til utviklere, så gjenstår fortsatt én ting på iOS-plattformen hvis nettlesere skal kunne konkurrere på like vilkår med Apples egen Safari; nemlig muligheten til å definere en annen standardnettleser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.