iOS lekker bildene dine

Nok et smutthull for utviklere.

iOS lekker bildene dine

Nok et smutthull for utviklere.

Det ble ramaskrik når allmennheten nylig oppdaget at iOS-programmer snek til seg mobilbrukernes adressebøker uten å be om lov.

Selv om uautorisert datatilgang ikke var sanksjonert i retningslinjene for utviklere, har ikke slik programvare blitt nektet adgang i App Store. Etter kritikken som oppsto varslet Apple en kommende oppdatering som vil stanse lekkasjene.

Bilder på avveie

Men det er mer innhold på iOS-enheter som utviklere kan boltre seg i. Bildekatalogen lar seg også kopiere uten brukernes viten, ifølge New York Times.

En applikasjon du har gitt tilgang til GPS- eller kartplasseringen, kan også kopiere ned hele bildearkivet til en ekstern server, uten nærmere godkjennelse eller advarsel, skriver avisen.

Fra et personvernperpektiv forverres lekkasjen ved at bilder og videofiler kan være merket med koordinatene der de er tatt. Det kan åpne for kartlegging av brukerens bevegelser over tid.

Hullet har de fått demonstrert av en utvikler som laget programvare til formålet. Appen er imidlertid ikke sendt til App Store for godkjennelse, og det er uklart om denne praksisen gjenspeiles i andre applikasjoner.

- Dette er veldig rart. Apple ber om tillatelse for deling av stedsinformasjon, men det som faktisk skjer er at det gis tilgang til hele bildebiblioteket, sier John Casasanta til New York Times. Han eier programvarehuset Tap Tap Tap, som står bak Camera+-appen.

I Android-universet blir brukerne konfrontert med tillatelsene en applikasjon krever ved installasjon. Kunden kan da velge å godta hele pakken, eller takke nei og avbryte installasjonen. Denne prosessen er mer åpen, men har også blitt kritisert fordi mange vender seg til å godta betingelsene uten å lese igjennom hva de faktisk godtar.

    Les også:

Til toppen