BEDRIFTSTEKNOLOGI

IP-løsninger for mobilen er sentralt på CeBIT

Blant trendene på årets CeBIT-messe er utstyr som gir sømløs overgang mellom IP- og mobilnett.

CeBIT-messen i Hannover er nå i gang for fullt. Blant årets trender er produkter som gjør det mulig å overføre samtaler mellom GSM- og IP-nett uten at brukeren merker noe til omkoblingen.

Stadig flere mobiltelefoner er utstyrt med støtte for WLAN. Dette åpner i mange tilfeller for at mobilen kan benyttes som en IP-telefon, noe som ofte er billigere å benytte enn mobilnettet.

Den viktigste egenskapen til mobiltelefoner er at de er nettopp det - mobile. Man kan ringe fra ulike steder og mens man er i bevegelse. Dette gjelder både om man ringer med mobilnettet eller via Internett.

Problemene oppstår når brukeren beveger seg til et område som ikke dekkes av nettet som benyttes, samtidig brukeren er midt i en samtale. Det kan skje med både WLAN og GSM.

Dermed åpner det seg et marked for det som kalles FMC - Fixed-Mobile Convergence. Dette er løsninger først og fremst beregnet for bedriftsmarkedet.

Blant de som stiller ut slike løsninger, er Siemens. Selskapet lanserte tidligere i år produktet Hipath Mobile Connect, som skal være utviklet i samarbeid med Nokia. Dette er en privat telefonsentralløsning som leverer WLAN-basert IP-telefoni internt i en bedrift.

Dersom brukeren er i ferd med å forlate bygningen, vil klientprogramvaren merke at WLAN-signalet blir svakere. Da vil løsningen opprette en mobil talesesjon gjennom telefonsentralen, slå sammen de WLAN- og mobilsesjonen et øyeblikk, før WLAN-samtalen avsluttes.

Uavhengig av hvilket nett som benyttes - så lenge samtalene går gjennom bedriftens telefonsentral, så vil funksjonalitet som voicemail, viderekobling og lignende være tilgjengelige for brukeren.

Men det kommer også løsninger for hjemmebrukere. Blant annet har Ericsson annonsert Femto Cell Solution, som omtales som verdens minste GSM-radio basestasjon. Den støtter både GSM og 3G (WCDMA), i tillegg til WLAN og ADSL. Løsningen gjør at mobilbrukere som er innenform WLAN-ets lekkevidde, kan bruke mobilen til å ringe via Internett. Så snart brukeren forlater WLAN-sonen, kobles mobilen

Løsningen skal komme i salg senere i år og ventes å koste under 2000 kroner. Den vil etter alt å dømme kun tilbys gjennom mobiloperatører.

Også britiske 3Way Networks har nylig lansert en slik femto cell-løsning - UMTS Home Base Station.

Et annet produkt som er blitt lansert i forbindelse med CeBIT, er Linksys' nyeste iPhone-modell, Linksys CIT400. Dette er en Dect-telefon hvor basestasjonen har innebygd Skype-klient. Basestasjonen kobles til både et datanettverk og til kontakten for fasttelefoni og kan dermed brukes både som vanlig fasttelefon og som Skype-telefon. Den skal blant annet ha støtte for å se hvilke av brukerne i Skype-kontaktlisten som er tilgjengelige for å ta imot en samtale.

Enheten har en veiledende pris på 1600 kroner i Norge.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.