TELEKOM

IP-nett til 10 milliarder

Alle strømmålere skal erstattes av PC-er.

Gigantprosjekt: Alle norske husstander får avanserte strømmålere innen 2013.
Gigantprosjekt: Alle norske husstander får avanserte strømmålere innen 2013.
3. mars 2009 - 14:32

Snart går startskuddet for det som trolig blir Norges største IT-prosjekt.

Alle norske hjem skal få nye, avanserte strømmålere innen 2013. De gamle mekaniske målerne vil bli erstattet av dataterminaler med helt ny funksjonalitet.

Det varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som nylig avsluttet en høringsrunde om gigant-oppgraderingen.

Avanserte måle- og styringssystemer (AMS) skal installeres i de vel 2,5 millioner hustandene i landet.

De nye målerne vil ha to-veis kommunikasjon og gir nettselskapene og kraftleverandørene automatisk avlesning av forbruk.

Til sammen vil de nye målerne utgjøre et gigantisk IP-nett.

Maskinvareprodusenter, infrastrukturleverandører, systemintegratorer og driftsselskaper med gode forbindelser til kraftleverandørene kan se fremtiden lyst i møte, slår Finansavisen fast.

IT-drifts- og utviklingsselskapet Logica er blant aktørene som vil ta en bit av kaka.

Energisektoren er et av deres satsingsområder, og står i dag for rundt 20 prosent av selskapets milliardomsetning.

- Vi er på vei inn i en utrolig spennende verden som vil gi mange nye IT-løsninger, sier Knut Korsell, divisjonsdirektør for energi i Logica til Finansavisen.

Logica anslår at utskiftingen av strømmålerne vil koste opptil 10 milliarder kroner, der omtrent halvparten går til målerne og annen maskinvare, mens resten er knyttet til utvikling av IT-systemer, kommunikasjon og lagring.

Ifølge NVE vil oppgraderingene koste 4,5 milliarder, men de har ikke regnet inn kostnadene til nye IT-systemer og infrastruktur. Strømkundene skal ta regningen gjennom økt nettleie.

Kundene vil til gjengjeld slippe å lese av og sende inn målestand. Dermed blir det mindre feilfakturering.

- Det vil også dukke opp brukervennlige portaler for energibevisste kunder med direkte kommunikasjon fra portalen ut mot kundens terminal. Det kan også bli snakk om kommunikasjon direkte fra terminalen til kundens PC, for eksempel over 2,4 gigahertz-båndet, dersom operatørene velger å åpne for dette, sier Korsell til digi.no.

Det finnes ulike leverandører av slike enheter, som kommuniserer enten via simkort GPRS/3G, trådløst nett, fiber eller strømkabelen (Power Line Communication).

Flere kraftselskaper, blant annet Lyse og Hafslund skal være i gang med å teste ut AMS. Logica er selv i ferd med å prøve ut utstyr fra tre ulike leverandører, tyske Landis+Gyr, danske Kamstrup og franske Actaris.

En av Logicas fremste eksperter på AMS-enhetene forteller om en målerbransje som nærmest har gjennomgått en revolusjon de siste fire-fem årene.

- Vi prater nå om tredje og fjerde generasjons elektroniske målere. Den lokale CPU-kraften og minnekapasiteten har skutt i været, sier forretningsutvikler Frank Skoglund.

Enkelte av målerne er dessuten blitt multi-måleinstrumenter, som i tillegg til det innlysende, også registrerer blant annet spenning og spenningskvalitet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Norge ligger ifølge Skoglund bak andre land med innføring av AMS. At det har tatt lengre tid her mener han imidlertid er en stor fordel.

- Takk og pris at pålegget ikke kom for fire år siden. Da ville vi gått glipp av et kvantesprang innen teknologien. Jeg har stor tro på at standarden som nå foreligger vil ha god levetid fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.