IP-tale stadig nærmere

Alcatel Telecom og Cisco Systems har i dag inngått en oppsiktsvekkende samarbeidsavtale. Oppsiktsvekkende fordi det er et samarbeid som kan bringe telekombransjen et langt skritt nærmere brukbare IP-taletjenester.

Alcatel Telecom og Cisco Systems har i dag inngått en oppsiktsvekkende samarbeidsavtale. Oppsiktsvekkende fordi det er et samarbeid som kan bringe telekombransjen et langt skritt nærmere brukbare IP-taletjenester.

I en felles pressemelding fra de to selskapene heter det at de blant annet skal utvikle ny teknologi for internettjenester i offentlige telenett. Avtalen innebærer blant annet at Alcatels telekommunikasjonsprodukter vil bli tilført IP-funksjonalitet og at Cisco integrerer Alcatels løsninger for talekommunikasjon i sine produkter.

Målsettingen med samarbeidet er å kunne tilby komplette nettverksløsninger til alle teleoperatører og Internett-leverandører. Samarbeidsavtalen er en videreutvikling av forhandleravtalen som ble inngått mellom de to selskapene for tre år siden.

-Teleoperatører over hele verden innser mulighetene med tjenester som integrerer tale, data og multimedia. Vårt samarbeid med Alcatel innebærer

at teleoperatørene kan dra nytte av slike avanserte tjenester på en raskere og mer effektiv måte, sier Cisco-sjefen John Chambers i pressemeldingen.

-Det blir stadig viktigere å kunne benytte internetprotokoll i offentlige telenett og vi planlegger å utstyre våre høyhastighetsløsninger for ATM, ADSL og SDH/SONET med IP-funksjonalitet, sier Alcatel Telecoms Jo Cornu.

Alcatel og Cisco skal samarbeide på mange områder, men det primære er å utvikle løsninger for stamnett og oppringte forbindelser. Alcatel kommer til å integrere Ciscos nettoperativsystem IOS i et stort antall produkter for teleoperatører. De første produktene vil ventelig bli Alcatels ATM- og ISDN-svitsjer - eventuelt også produkter for SONET/SDH-oveføring og GSM-mobilnett. Alcatel vil også benytte Ciscos Tag Switching-teknologi for å kunne tilby rask IP-trafikk over ATM.

Alcatel og Cisco kommer også til å samarbeide innen Internet Engineering Task Force (IETF) for utvikling av standarder for ruting- og svitsjeteknologi. Disse standardene medfører at nettverksoperatørene kan bygge store høyhastighets-IP-nettverk med ATM-svitsjer i stamnettet. Godkjenning av en slik standard vil hjelpe operatørene til å benytte en nettverksstruktur for både internettrafikk og vanlig telefontrafikk.

Cisco planlegger å støtte Alcatels DMT ADSL-teknologi og å integrere og markedsføre Alcatels ADSL-modem, kretser og andre produkter i sine egne løsninger. ADSL er en teknologi som gjør det mulig å bruke en meget rask overføring via vanlig kobbertråd som gir hastigheter opp til 900 ganger høyere enn tradisjonelle modemforbindelser. Cisco planlegger også å benytte Alcatels løsninger for talekommunikasjon i sine egne nettverksløsninger for såvel store som små og mellomstore bedrifter.

Til toppen