FORBRUKERTEKNOLOGI

IP-telefoni fra mobilen

Løsninger som i stor grad kan gjøre dagens løsninger for mobilsamtaler foreldet, nærmer seg raskt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. apr. 2004 - 11:29

Intel-president Paul Otellini sa nylig i et intervju at han tror at mobilsamtaler på lang sikt vil bli gratis. Dette fordi samtalene etter hvert vil bli Internett-baserte tjenester, på lik linje med mange av de andre, kommende bruksområdene til mobiltelefonene.

    Les også:

Spørsmålet er om det egentlig trenger å gå så lang tid før mobilsamtaler over IP (Internet Protocol) er en realitet.

En teknologi som trolig vil komme for full fart inn i mobiltelefonene i løpet av et år, er støtte for trådløst nettverk - WLAN. Blant annet lover Nokia at deres 9500 Communicator skal støtte både WLAN og IP-telefoni når den kommer på markedet senere i år.

Flere amerikanske selskaper arbeider ifølge Wall Street Journal med løsninger for WLAN-basert IP-telefoni. Dette gjelder blant annet Vonage Holdings, Net2Phone og SpectraLink.

Vonage, som i dag leverer IP-telefonitjenester, tester nå ut WLAN-telefoner som selskapet håper å kunne selge til høsten. Konkurrenten Net2Phone har i seks måneder testet løsninger for å gjøre Pocket PC-baserte PDA-er om til WLAN-telefoner, mens SpectraLink allerede selger WLAN-telefoner til selskaper med bygninger hvor vanlige trådløse eller mobile telefoner ikke fungerer.

Et generelt mål vil måtte være at mobiltelefonene sømløst kan koble seg til den raskeste eller billigste tilgjengelige aksessteknologien etter hvert som brukeren flytter på seg. Når brukeren befinner seg innenfor en WLAN-sone som han har tilgang til, benyttes IP-telefoni. Så snart brukeren flytter seg ut av en slik sone, overføres samtalen automatisk til det vanlige GSM-nettet (eller UMTS når den tid kommer).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.