BEDRIFTSTEKNOLOGI

IP-telefoni nesten ikke konkurransedyktig

Internett-telefoni gir foreløpig billigere internasjonale telefonsamtaler, men snart er vanlig telefoni like billig, mener Telenor Nextel. Selskapet satser i stedet på videokonferanser, men mangler foreløpig en viktig komponent.

Einar Ryvarden
27. apr. 1999 - 12:59

Muligheten for å bruke Internett til å overføre tale, ikke bare data, ble gjenstand for enorm oppmerksomhet i fjor, men siden har det blitt ganske stille. Tekniske utfordringer og begrenset potensiale har gjort at Telenor Nextel ikke har markedsført tjenesten.

Telenor Nextel, Norges desidert største Internett-leverandør, har ikke nøyaktige tall, men forretningsansvarlig Ivar Plahte anslår at selskapet har mellom 500 og 1000 brukere. Det er stort sett studenter og deres familie pluss immigranter som har skaffet seg IP-telefonikonto. Med en pinkode kan de ringe fra en vanlig telefon til utlandet for en lavere pris, selv om lydkvaliteten er dårligere.

- Markedsvinduet for å bruke IP-telefoni til bare internasjonale samtaler er i ferd med å lukke seg fordi vanlig telefoni blir stadig billigere. Over tid går jo de tradisjonelle telefonselskapene over til IP-baserte systemer selv. På tale ligger vi enda under i pris, men marginene er dårligere, sier Plahte til digi.no. Vi skal likevel videreutvikle taledelen og føler vi har lært mye på de teknisk og markedmessige sidene.

Telenor Nextel satser i stedet på mer avanserte tjenester som videokonferanser og skjermmøter, der to eller flere deler et felles skjermbilde. IP-telefoni bruker en egen nummerserie som penser trafikken til et datanettverk i stedet for å bruke hovednettverket til for eksempel Telenor. Fordi pcen kontrollere trafikken, gir IP-telefoni en rekke muligheter til å styre telefontrafikk fra programvare.

Telenor Nextel har allerede lansert den nødvendige programvare for tale fra PC til PC, men systemet kan foreløpig bare brukes av modem-kunder - signalene kan ikke rutes gjennom lokalnettverk i en bedrift.

- Problemet med lokalnettverk og brannvegger er større enn hva IP-telefoni-bransjen har villet innrømme. Vi har laget en Java-basert løsning sammen med Ericsson, men det gjenstår en del testing, så systemet kommer ikke i salg før mot slutten av året som en pakkeløsning med serverprogramvare og klienter, forteller Plahte til digi.no.

Telenor Nextel tror særlig bedrifter og ansatte som ønsker å unngå rutinereiser vil være interessert i tjenesten. Det er i dag mulig å kjøre konferansesystemer over det åpne Internett, men uten noen dedikert kanal vil båndbredden variere og bildene hakke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.