JUSS OG SAMFUNN

iPad kan bli forbudt i Kina

Apple tapte søksmål om retten til eget varemerke.

7. des. 2011 - 11:52

En domstol i Shenzhen har denne uken avvist et søksmål anlagt av Apple om retten til å bruke produktnavnet «iPad» i Kina.

Ironisk nok falt rettsavgjørelsen i byen der mange av Apples produkter blir produsert av elektronikkgiganten Foxconn.

Motparten er en lite kjent kinesisk skjermprodusent kalt Proview Technology, som allerede i år 2000 registrerte varemerket «iPAD». Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Lenge før Apple kom på banen skal Proview ha lansert sitt eget nettbrett, uten nevneverdig suksess. Selskapet har nå alvorlige gjeldsproblemer.

Stridens eple er hvor i verden iPad-varemerket gjelder. Ifølge rettsdokumentene solgte Proviews taiwanske avdeling rettighetene til navnet i 2009 for 35.000 pund. Kjøperen var det britiske selskapet IP Applications, som året etter solgte det videre til Apple.

Domstolen fastslår at dette skjedde uten å involvere Proview i Shenzhen, og uten at de formelt overførte rettighetene. Kontrakten om å selge varemerket var derfor ugyldig, ifølge dommen.

Samtidig forbereder nå Proview sitt eget søksmål mot Apple. I oktober gikk til til sak mot selskapet med krav om 1,6 milliarder dollar i erstatning for krenkelse av opphavsrett.

Advokaten som representerer Proview sier til PC World at selskapet krever forbud mot salg av Apple iPad i Kina.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.