BEDRIFTSTEKNOLOGI

iPad mini innleder spennende lanseringsuke

For både Microsoft og Google vil gi Apple konkurranse om oppmerksomheten.

Den kommende uken kommer til å være preget av nyheter knyttet til både Apples iOS, Google Android og tre ulike Windows-produkter fra Microsoft.
Den kommende uken kommer til å være preget av nyheter knyttet til både Apples iOS, Google Android og tre ulike Windows-produkter fra Microsoft.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. okt. 2012 - 10:44

De kommende sju dagene vil utgjøre et høydepunkt i år for lansering av mobile enheter og tilhørende plattformer. Både Apple, Microsoft og Google skal lansere nye produkter. Nettbrett er fellesnevneren, men også pc-brukere og mobilbrukere vil få sitt.

Først ut er Apple, som ifølge alle solemerker vil introdusere iPad mini i kveld. Som navnet antyder, er dette en versjon av iPad med mindre skjerm. Ifølge ryktene skal skjermen være på 7,85 tommer. Det er ventet at iPad mini vil tilbys i ulike versjoner med mellom 8 og 64 gigabyte intern lagringsplass, i svart eller hvitt, samt med eller uten støtte for mobildata.

Det som kanskje er mest spennende, er hvilket prisnivå Apple vil legge seg på. Googles Nexus 7, som har hakket mindre skjerm og 8 gigabyte lagringsplass, selges i USA for 199 dollar, en pris som overrasket mange da den kom. Apple vil trolig sette prisen på iPad mini noe høyere enn dette.

Microsoft skal lansere hele tre nye operativsystemer de kommende dagene. Den 26. oktober lanseres Windows RT og Windows 8. Førstnevnte vil kun tilbys ferdig installert på ARM-baserte nettbrett, mens Windows 8 både vil leveres med nettbrett, pc-er og separat. Lanseringene utgjør Microsofts første virkelige forsøk på å svare på trenden som kalles for post-pc, hvor pc-salget går ned og nettbrettsalget går opp.

Brukergrensesnitt-endringene og funksjonalitet og tjenester knyttet til disse, er de viktigste nyhetene i Windows 8. Samtidig er disse endringene sannsynligvis mer omdiskutert enn noen annen endring Microsoft har gjort i Windows siden operativsystemfamilien ble lansert.

Windows RT er en helt ny utfordrer i nettbrettmarkedet, men har fordelen av Windows-varemerket og at de aller fleste av applikasjonene også kan kjøres i Windows 8 (i «Metro»-grensesnittet). Men det er viktig at Microsoft, partnere og forhandlere er svært tydelige på at Windows RT ikke kan kjøre tradisjonelle Windows-applikasjoner.

Den 29. oktober har turen kommet til Windows Phone 8, hvor Microsoft for andre gang på omtrent to år forkaster tidligere arkitektur i plattformen for smartmobiler. Den store fordelen nå er at alle de tre nye operativsystemene nå er basert på samme kjerne. Windows Phone 8 retter opp mange av svakhetene i Windows Phone 7.x, men om dette er nok for til å oppnå større begeistring enn det forgjengeren har greid, gjenstår å se. Smartmobilmarket er i kontinuerlig endring og vekst, og det blir en stadig viktigere klientplattform for Internett- og nettskybaserte tjenester. Lanseringen av Windows Phone 8 akkompagneres med lanseringer av nye smartmobiler fra i alle fall Nokia, HTC og Samsung.

Også Google har valgt den 29. oktober som lanseringsdag for nye, mobile produkter. Det er ventet at selskapet vil lansere en ny Nexus-smartmobil, denne gang i samarbeid med LG. Tidligere Nexus-mobiler har blitt levert av henholdsvis HTC og Samsung, mens Nexus 7-nettbrettene er levert av Asus.

Det er ventet at Google den nye Nexus-mobilen vil leveres med Android 4.2, som etter alt å dømme har samme kodenavn som versjon 4.1 – altså «Jelly Bean». Det er i så fall ikke første gang at kodenavnet beholdes. Android 2.0 og 2.1 ble begge kalt for Eclair, mens både Android 3.0, 3.1 og 3.2 ble kalt for Honeycomb.

Det dreier seg i så fall om ganske liten oppdatering, hvor den vesentligste nyheten ser ut til å være støtte for flere brukerprofiler, slik de fleste kjenner fra pc-operativsystem.

Det er også ventet at Asus vil komme med en 32 gigabyte-versjon av Nexus 7, samt at Samsung vil komme med et Nexus-nettbrett med 10,1 tommers skjerm med oppløsning på hele 2560 x 1600 piksler. Hvilken Android-versjon disse vil være utstyrt med fra starten av, er uklart.

Det inneværende kvartalet, som i mange land omfatter handling av julegaver, er svært viktig for aktører i forbrukermarkedet. Det er derfor grunn til å tro at det de kommende kunngjøringene ikke vil være «papirlanseringer», men at produktene vil bli tilbudt svært bredt i ukene som kommer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.