iPAQ tar markedsandeler fra Palm

Compaq haler innpå konkurrenten Palm når det gjelder salg av håndholdte maskiner, spår analyseselskapet Gartner Group i en ny rapport.

Palm har lenge vært den ubestridte ener på salg av håndholdte maskiner. Selskapet hadde størst markedsandel også i første kvartal i år, men Compaq haler innpå med salg av sin iPAQ, til tross for en høyere utsalgspris. Det er analysebyrået Dataquest (som er en del av Gartner Group) som hevder dette i en fersk rapport.

En av årsakene er den økte etterspørselen etter håndholdte maskiner i bedriftsmarkedet - et marked Palm ikke har lyktes å befeste seg i. Det sier Gartner-analytiker Ken Dulaney ifølge nyhetstjenesten CNET.

Gartner Group spår at salget av håndholdte fra Palm kommer til synke betraktelig, mens salget av iPAQ fra Compaq kommer til å øke.

Palm solgte rundt 1,2 millioner enheter i løpet av andre kvartal i fjor, mens de i samme periode i år forventes å selge kun 622.000 enheter. Samtidig har prisene blitt kuttet kraftig - fra i underkant av 2.500 kroner til knappe 2.000 kroner.

Gartner-analytikerne sier også i rapporten at Compaq kommer til å selge mellom 450.000 og 500.000 håndholdte enheter, med en snittpris på rundt 4.600 kroner.

Compaq begynte å selge iPAQ i mai i fjor, og har derfor ingen salgstall fra andre kvartal 2000.

Ken Dulaney sier, ifølge CNET, at han tror iPAQ vil selge mer enn Palm de neste kvartalene. Han mener Compaq kan forsvare den høye prisen med at iPAQ har flere funksjoner (slik som å kunne redigere Word-dokumenter og Excel regneark) som bedriftsbrukere ofte har behov for.

Hvis Palm ikke skal tape markedsandeler må de tilby flere funksjoner på sine håndholdte enheter, og det tror ikke Dulaney vil komme til å skje før tidligst tredje kvartal neste år.

Til toppen