ANALYSER

iPhone 5-salget stupte i oktober

Men ifølge NetCom skyldes det ikke lav etterspørsel.

Salget av iPhone 5 går ikke så godt som Apple nok skulle ønske. Årsaken er ikke dårlig etterspørsel, men at Apples underleverandører sliter med å lage tilstrekkelig mange enheter. I Apple Store på nettet er det tre til fire uker leveringstid på iPhone 5. Hva Apple til syvende og sist vil tape på dette, avhenger av hvor mange av kundene som i mellomtiden finner ut at en annen smartmobil også kan gjøre nytten.
Salget av iPhone 5 går ikke så godt som Apple nok skulle ønske. Årsaken er ikke dårlig etterspørsel, men at Apples underleverandører sliter med å lage tilstrekkelig mange enheter. I Apple Store på nettet er det tre til fire uker leveringstid på iPhone 5. Hva Apple til syvende og sist vil tape på dette, avhenger av hvor mange av kundene som i mellomtiden finner ut at en annen smartmobil også kan gjøre nytten. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. nov. 2012 - 13:14

NetCom kom i dag med selskapets topp 10-liste over de mest solgte smartmobilene i oktober. Den største overraskelsen er at Apples iPhone 5 ikke lenger ligger på første plass, en plassering mobilen greide å oppnå etter bare noen få dager med salg i september.

I stedet har iPhone 5 havnet helt nede på tredje plass, slått av både Samsung Galaxy S III og iPhone 4 S.

– For andre gang i år har Samsung en telefon som når salgstoppen. Merket selger meget godt med fire modeller på topp-ti listen vår i oktober, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom, i en pressemelding.

Renaas nevner ikke fallet til iPhone 5, men pressekontakt Anders Bigseth i NetCom forteller at det ikke er etterspørselen det er noe i veien med, men leveransene. Som digi.no skrev i forrige uke, greier ikke Apples leverandører å produsere nok enheter med den kvaliteten som Apple krever. Mye tyder dermed på at Apple har designet en mobil som er vanskelig å masseprodusere.

Også de aldrende iPhone 4- og Galaxy S II-telefonene selger godt gjennom NetComs salgskanal, som ikke nødvendigvis er representativ for det totale salget av smartmobiler i Norge.

Allvær

Resten av listen består av Android-mobiler fra både Sony, Samsung og HTC. Tre av disse er det NetCom kaller for allværstelefoner, altså at de tåler litt tøffere vær enn smartmobiler flest.

– Allværstelefonen har gått fra å være stor, tung og klumpete til å ha sterk merketilhørighet, flott design og gode ytelser. Ikke rart de er populære når de også tåler vann og støv godt, sier Renaas.

Windows Phone er nå helt ute av listen, men vil trolig få sin revansj i novembertallene nå som de første modellene med Windows Phone 8 har kommet i salg.

– Det illustrerer generasjonsskiftet mange nå venter på. Vi ønsker telefoner med operativsystemet velkommen tilbake på topp-ti-listen vår. Det er godt med plass til windows-telefoner i det norske markedet, sier Renaas.

Med andre-, tredje- og fjerdeplass er det Apples iOS som fortsatt er den mest solgte smartmobilplattformen hos NetCom. Andelen øker fra 52 til 54 prosent fra september til oktober. Det er andelene til Windows Phone iOS har overtatt. Dermed beholder Android andelen på 46 prosent fra september.

Hele liste vises nedenfor. Tallet i parentes er plasseringen i september:

1. (2)Samsung Galaxy S III

2. (3) Apple iPhone 4S

3. (1) Apple iPhone 5

4. (5) Apple iPhone 4

5. (4) Samsung Galaxy S II

6. (6) Sony Xperia Go

7. (-) Samsung Galaxy Note II

8. (8) HTC One X

9. (7) Samsung Galaxy Xcover

10. (-) Sony Xperia Acro S

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.