RESULTATERFINANS

iPhone berget driften hos Toshiba

Etterspørselen bidrar til å opprettholde prisnivået hos de som leverer komponenter.

1. feb. 2010 - 13:25

Toshiba er kanskje mest kjent i Norge for sine bærbare pc-er. Som konsern er selskapet størst innen elektroniske komponenter, forbrukerelektronikk og kjernekraft. Toshiba er verdens nest største leverandør av NAND-flashminne etter Samsung. Denne minnetypen inngår i apparatur som mobiltelefoner, mediespillere, digitale kameraer og små pc-er.

Tall for desemberkvartalet, regnskapsårets tredje, viser en omsetningsvekst på 6 prosent fra somme kvartal i 2008, til 1578 milliarder yen, tilsvarende 17,2 milliarder dollar eller 107 milliarder kroner.

Driftsresultatet ble 10,2 milliarder yen i pluss (692 millioner kroner), mot 157,7 milliarder yen i minus for et år siden. Ifølge Toshiba er hovedforskjellen at nå bidrar elektroniske komponenter, som flashminne, positivt til driften, nærmere bestemt med et overskudd på 4,7 milliarder yen (320 millioner kroner). Prisen på solgte minnebrikker lå 10 prosent over nivået for et år siden.

Ulike omstrukturerings- og andre ekstraordinære kostnader gjør at det likevel blir et negativt nettoresultat, på 10,6 milliarder yen, mot et tap på 121 milliarder yen for et år siden.

For regnskapsåret under ett, det vil si fra april 2009 til ut mars 2010, ser Toshiba for seg et positivt driftsresultat på rundt 100 milliarder yen og et negativ nettoresultat på rundt 50 milliarder yen. Selskapet tror brikkevirksomheten vil gå i null, men at produksjonen av flatskjermer og pc-er vil gå i minus. Kjernekraft er fortsatt en lønnsom geskjeft for Toshiba.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.