iPhone blir fjernkontroll til Spotify

Oslo-utviklere vil styre stereo­anlegget med mobil­telefonen.

Fjernstyrer Spotify fra sofaen gjennom iPhone: Anders Oredsson, som til daglig utvikler nettlesere for Opera Software.
Fjernstyrer Spotify fra sofaen gjennom iPhone: Anders Oredsson, som til daglig utvikler nettlesere for Opera Software.

Oslo-utviklere vil styre stereo­anlegget med mobil­telefonen.

Tre tidligere IT-studenter fra NTNU i Trondheim har laget et program for å styre stereoanlegget med mobiltelefonen.

Med stereoanlegg mener vi «CD-dödaren» og musikkstreaming-tjenesten Spotify, som tilbyr rundt 6,5 millioner låter, enten fritt tilgjengelig med reklameavbrudd eller uten for 99 kroner måneden.

- Remoteless er en fjernkontroll som styrer Spotify ved hjelp av iPhone, forteller Anders Oredsson til digi.no.

Først ville han se om det var mulig. Det var et morsomt eksperiment på kveldstid, forteller utvikleren, som til daglig lager nettlesere for Opera Software.

Han kjenner til lignende løsninger, men synes de er for enkle.

- De har kun hatt valg som «neste sang», «pause», «stopp» osv. Sitter man i sofaen vil man gjerne velge band, søke blant låter og artister, sier Oredsson.

I sommer startet han hobbyprosjektet, sammen med to andre utviklere han ble kjent med på Gløshaugen; Erlend Halvorsen som er konsulent i Bekk og Benedicte Raae i Iterate.

Hjelpeprogram

Det finnes ingen dokumenterte styregrensesnitt mot Spotify, ingen API-er som lar utviklere kontrollere programmet på en enkel måte.

- Vi har funnet en måte å gjøre det på uten å bryte oss inn i programmet. Spotify tror det er brukeren selv som styrer dette. Dette gjør vi med et lite hjelpeprogram som installeres på PC-en og kjører ved siden av Spotify.

Det gir flere muligheter. Brukeren får se akkurat hva som spilles rett fra styringsprogrammet på iPhone, det er mulig å starte Spotify direkte fra mobilen (så lenge PC-en er påskrudd), det er fritekstsøk og trinnløs volumkontroll osv.

- Du skal i praksis kunne ha PC-skjermen avskrudd.

Her kan du se bilder fra «Remoteless» og hvordan løsningen er i bruk. Se også video lenger ned i saken.

Avventer Linux, Android

Foreløpig har det gått med rundt to hundre timer, mest til å finne ut hvordan hjelpeprogrammet skulle fungere. Ennå vil det gå et par hundre timer før de er klare til å lansere løsningen i Apples App Store.

- Vi skal rulle ut PC-versjonen den 1. mars. Så kommer det en Mac-versjon litt senere.

Oredsson sier de vil fokusere på disse kortsiktige målene først.

- Så får vi se om det blir en tredje plattform, Linux, eller om løsningen skal portes over til andre mobile plattformer senere, for eksempel Android.

- Hvordan kan dere være sikre på at Apple vil godkjenne appen deres til 1. mars?

- Vi har gjort en del undersøkelser på hva som er vanlig godkjenningstid. Vi har også sett nøye på hva som er typiske ting apper blir stoppet på. Vi har vært nøye på å ikke benytte funksjoner som Apple ikke godkjenner. Det finnes allerede mange ulike fjernkontroller i App Store, så dette regner vi med går bra.

Trioen har dessuten planer om å kontakte også Spotify, men først og fremst for å komme med på listen over programmer som fungerer sammen med musikktjenesten.

Remoteless blir ikke gratis, men utviklerne har ikke bestemt seg helt for prisnivå ennå.

- Det har vi ikke helt landet på. Det gjelder å ikke være for dyr, men heller ikke for billig. Vi må iallefall få igjen litt for utgiftene våre med utviklelisens til Apple, serverplass og så videre, sier Anders Oredsson.

I tillegg til egne nettsider med blogg, har de lagt ut en filmsnutt som viser programmet i aksjon på Youtube:

Til toppen