iPhone blir operatørenes nye melkeku

Først NetCom, så Telenor og Network Norway. Datatrafikken øker dramatisk med Apple-telefonen.

Øyvind Vederhus vil ha flere iPhone-brukere som i snitt surfer for rett over 100 MB i måneden.
Øyvind Vederhus vil ha flere iPhone-brukere som i snitt surfer for rett over 100 MB i måneden.

Først NetCom, så Telenor og Network Norway. Datatrafikken øker dramatisk med Apple-telefonen.

iPhone har stått i spissen for en bølge av mobil nettsurfing det siste året, som har overrasket hele telekombransjen. Nå forventer opeatørene at de nye prisene og et større forhandlernett vil føre til at bruken tar av.

NetCom har vært alene om å tilby iPhone fram til midten av januar. Da lanserte Network Norway mobiltilbudet. Fra fredag tilbyr også Telenor iPhone.

Informasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom kan ikke uttale seg om hvor mange iPhone-plattformer som er solgt, men medgir at de aldri rekker å ligge å ruge på lageret.

Han frykter ikke konkurransen, men ser på det som en mulighet for nå endelig å få fart på nettsurfing på mobil.

- Dette er positivt for norske mobilbrukere. Flere iPhone-forhandlere vil drive fram bruken av tjenester på mobilen, sier Vederhus til digi.no.

Han tenker først og fremst på datasurfing, men også spill, tv youtube, lese e-post og opplasting eller nedlastinger av dokumenter.

Det er ingen tvil om at iPhone brukere er mer ivrig på datasurfing.

Ifølge Vederhus surfer iPhone-kunden i snitt for rett over 100 MB i måneden. Til sammenligning surfer gjennomsnittskunden bare 3 MB. Smartphone-brukere med for eksempel N96 surfer for rundt 40 MB i snitt.

Stive priser har vært mye av grunnen til at brukere kvier seg til å surfe med mobilen.

Både Network Norway og Telenor har satt ned prisene drastisk. Hos NetCom er den faste døgnprisen 20 kroner. I januar kuttet Telenor dagsprisen for å surfe på internett over mobilen fra 75 til 10 kroner. Kostnaden skal aldri overstige en tier per dag. Network Norway senket på samme tidspunkt dataprisene fra 75 til 95 prosent og lanserte en surfepris på under en krone per megabyte.

I mars varslet NetCom at de kutter prisene på fri bruk av data med nesten 40 prosent til 249 kroner i måneden. Samtidig relanseres NetComs Premium-abonnnement, med fri bruk av over 2500 wlan-soner i Norden i tillegg til mobil data for 399 kroner i måneden.

Det vil være vesentlig billigere å være iPhone-bruker hos NetCom i forhold til Telenor. Prisen kan variere med flere hundre kroner i differanse i måneden. Unntaket er på proff-abonnementet 8GB-tilbudet der Telenor er 100 kroner billigere.

Prisene for iPhone målt mellom Telenor og NetCom:

8 GB Trådløs bedrift NetCom:

8 GB: 2.499,-

16 GB 3.099,-

Telenor Bedrift:

8 GB: 2.599,-

16 GB: 3.399,-

NetCom Pluss proff

8 GB: 2.199

16 GB: 2.799

Telenor Bedrift proff:

8 GB: 2099,-

16 GB: 2899,-

Det er mange parametere som legges inn når man sammenligne prisene fra to mobilselskaper. Blant annet hvor mye man har tenkt å surfe/prate/tekste, og om det vil lønne seg å betale mer i fastpris og mindre i stykkpris.

«Fri bruk» har et tak på 5GB.

Til toppen