JUSS OG SAMFUNN

iPhone «bryter» Nokia-patenter

Nokia har stevnet Apple inn for en amerikansk domstol.

23. okt. 2009 - 07:45

Helsingfors (NTB-FNB-AFP): Den finske mobilprodusenten Nokia har saksøkt amerikanske Apple for brudd på patentreglene. Finnene hevder konkurrentene har misbrukt teknologi som Nokia har enerett til.

Nokia krevde torsdag Apple stevnet inn for en domstol i den amerikanske delstaten Delaware. I begjæringen het det at Apple har krenket Nokias patentrettigheter helt siden det amerikanske selskapet lanserte sin populære iPhone i 2007.

– Patentene gjelder trådløs overføring av data, stemmekoding, sikkerhet og kryptering på alle Apples iPhone-modeller siden iPhone ble lansert i 2007, heter det i en uttalelse fra Nokia.

Selskapet er et flaggskip i finsk næringsliv og verdens største produsent av mobiltelefoner.

«Bryter patenter»
– Apples iPhone bryter med Nokias patenter på områdene GSM, UMTS og trådløs LAN (WLAN), hevder Nokia.

GSM er et digitalt system for mobiltelefoni. UMTS er teknologi for såkalte tredjegenerasjonsmobiler, og trådløs LAN (WLAN) er lokale datanett som bruker radiobølger til å kommunisere.

– I mobilindustrien har vi et grunnleggende prinsipp som går ut på at selskaper som bidrar til utvikling av ny teknologi, dermed skaper seg en form for intellektuell eiendom. Denne eiendommen må andre betale for å bruke, sier direktør Ilkka Rahnasto, som er ansvarlig for Nokias industrielle rettigheter.

Nokia oppgir at selskapet har investert mer enn 40 milliarder euro (nærmere 333 milliarder kroner) i forskning og utvikling de siste 20 årene. Finnene er ikke begeistret for at andre – slik Nokia ser det – forsyner seg gratis med resultater av disse investeringene.

Ikke overrasket
– Dette kommer ikke som noen overraskelse, sier Ben Wood i analyseselskapet CCS Insight til nyhetsbyrået AFP. Han tror Nokia kan ha forhandlet med Apple om en minnelig løsning, uten at partene har greid å bli enige.

– Apple har solgt flere titalls millioner iPhones. Hvis de ikke har betalt for patentrettighetene, kan dette bli et rettsoppgjør der det står om flere milliarder euro, eller i det minste hundrevis av millioner euro, mener Greger Johansson i selskapet Redeye.

Nokia kunngjorde i forrige uke at selskapets del av det totale internasjonale markedet for mobilprodukter ligger stabil på 38 prosent. Men på området smartphones, apparater med flere andre funksjoner enn telefoni, har finnene tapt terreng blant annet til Apple.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.