PERSONLIGTEKNOLOGI

«iPhone er som Stockholm-syndromet»

Teleanalytikere morer seg over brukernes innbitte forsvar av alle feilene.

Blant de mange som har latt seg bergta av Apple iPhone er teleanalytikerne i danske Strand Consult.

– Noe av det som fascinerer oss mest, er hvor energisk Apple og iPhone-fansen har forsvart produktet, trass i feil og mangler ved både tidligere og nyere utgaver av iPhone, skriver de i en betenkning.

Strand beskriver iPhone som et «vakkert produkt med et fantastisk brukergrensesnitt». De legger til at det også kommer til kort, teknologisk sett, og at mange iPhone brukere ikke bare godtar, men også forsvarer disse manglene, selv om disse preger den daglige bruken av apparatet.

– Når vi undersøker hvordan brukerne argumenterer når de forsvarer iPhone, minner det oss om det kjente Stockholm-syndromet, skriver Strand.

Uttrykket Stockholm-syndromet er brukt på et psykologisk fenomen som kom i fokus etter et gisseldrama i den svenske hovedstaden i august 1973. Da gislene ble frigitt, reagerte de på det psykologiske presset de hadde vært utsatt for ved å forsvare gisseltakerne.

Strand mener man kan snakke om et tilsvarende «iPhone-syndrom», der brukerne er så begeistret for apparatet sitt at de også forsvarer det der det er underlegent mange av konkurrentene. Strand illustrerer dette ved å summere opp 20 ulike argumenter der brukere gleder seg over og forsvarer svakhetene til iPhone.

Her er argumentene, grovt oversatt fra engelsk, i formen «faktum versus forsvar»: Til hver beklagelig mangel er det et alvorlig ment motsvar fra fansen:

 1. Ikke 3G på første iPhone: Hva trenger man 3G til? iPhone kan brukes uten 3G, og dessuten er det ikke så mye 3G rundt omkring at det gjør noe.
 2. Ikke MMS: Ingen har behov for å sende MMS, og nesten ingen gjør det.
 3. Ikke mulig å videresende en SMS: Denne funksjonen var utelatt fra de første iPhone fordi det er knapt noen som bruker den.
 4. Dårlig kamera: iPhone-kameraet er helt ut tilstrekkelig, og bildene blir fantastiske.
 5. Andre «smartphone» kan multitaske, men ikke iPhone: Det gjør ingenting. Mobilen har alle nødvendige funksjoner, og operativsystemet er overlegent alle konkurrentene.
 6. Manglende evne til multitasking gjør mange applikasjoner ubrukelige: Manglende multitasking er et bevisst valg med tanke på å gjøre brukergrensesnittet raskere.
 7. Ikke mulig å bytte batteri: Hvor mange kunder drasser på reservebatterier? Ingen eller svært få.
 8. Apple avgjør hvilke applikasjoner du kan installere på din iPhone: Dette er bra, fordi Apple da hindrer deg fra å installere dårlige programmer.
 9. App Store er et lukket univers: Apple vet hva som er best for sluttbrukerne, og det er iPhone-brukerne tjent med.
 10. Manglende støtte for Java betyr at spill må utvikles spesielt for iPhone: Java er sakte og ikke ordentlig integrert på mobiltelefoner. iPhone-spill er bedre fordi de er direkte utviklet for iPhone.
 11. App Store er full av trivielle kommersielle programmer: Det store utvalget på App Store gir brukere valgfrihet, og de mange små programmene bidrar til at sluttbrukerne har mer moro i det daglige.
 12. Det er vanskelig å bruke touch-skjermen til rask tasting av SMS: Skjermen gjør mobilen lettere å bruke, og det er fort gjort å vende seg til den.
 13. iPhone er lavteknologi i lekker innpakning: Apple har brakt design og brukergrensesnitt til et nytt nivå. Følgelig spiller de tekniske spesifikasjonene ingen rolle.
 14. Mobile er av dårlig kvalitet, samtaler blir ofte avbrutt og nettdekningen er svak: Mobilen er bra, og problemene skyldes ikke telefonen, men operatørene og nettverkene.
 15. iPhone kan bare kjøpes gjennom operatører Apple har valgt: Apple har brukt mye tid og krefter på å velge ut de beste operatørene for kundene.
 16. iPhone har inntatt en nisje og vil ikke kunne utvikle seg videre: Apple har lykkes i å lage en mobil for folk som setter pris på design og brukervennlighet.
 17. iPhone støtter ikke minnekort: iPhone tilbyr nok minne, og man kan velge mellom to modeller, en med lite minne og en med mye minne.
 18. Ikke anledning til å installere sin egen nettleser: Apples nettleser er overlegen, slik at det ikke er behov for et alternativ.
 19. iPhone kan ikke brukes som modem for en bærbar pc: Folk som har en iPhone trenger ikke en bærbar pc når de er på farten.
 20. Ingen radio: Du trenger ingen radio på en iPhone, fordi iPhone støtter iTunes med nærmest ubegrenset tilgang til musikk.

Strand bedyrer at alle disse argumentene er hentet fra faktiske ytringer som iPhone-brukere har forsvart sine mobiltelefoner med. Apple har noen av markedets mest lojale brukere, som andre leverandører sikkert misunner dem.

– iPhone-brukere elsker og tilber mobilen sin, skriver Strand, og legger til: – iPhone er omkranset av et antall folk, medier og selskaper som gladelig tøyer sannheten for å forsvare produktet de har kjøpt fra Apple.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.