iPhone får full fart i Norge

Telenor bekrefter lynrask 4G-støtte.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen vil snart kunne surfe med 4G-fart på sin iPhone 5.
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen vil snart kunne surfe med 4G-fart på sin iPhone 5. (Bilde: Per Ervland)

Telenor bekrefter lynrask 4G-støtte.

Mange ble skuffet da iPhone 5 ble lansert i Norge i september. Apple første mobil med den lynraske LTE-standarden, støttet nemlig ikke norske frekvenser på området.

Dermed gikk kundene glipp av fartsøkningen i det operatørene ynder å kalle 4G eller fjerde generasjons mobilnett.

Klart, det finnes andre mobilprodusenter med 4G-kapable telefoner som allerede er tilpasset LTE-frekvensene som er mest vanlige i Norge og Europa, men iPhone er Norges mest solgte mobil. Situasjonen ble derfor kinkig for teleselskapene.

Telenor har nå endelig løst floken.

– Jeg kan bekrefte at vi jobber mot en lansering av LTE over 1800 MHz i flere norske byer. Dette vil skje i første halvår. Men av hensyn både til samtalene med Apple, og utrullingsplanene våre har jeg lyst til å holde kortene litt tett til brystet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen til digi.no.

Generelt kan en si at jo lavere man går på frekvensstigen, jo bedre blir dekningen innendørs. 1800 MHz har den fordelen at LTE-signalene lettere vil trenge igjennom husveggen, sammenlignet med 2,6 GHz-frekvensene Telenor bruker i dag.

Fungerer i Sverige

I Sverige er Telenor allerede i gang med utprøvingen. Sentralt i Malmø har enkelte iPhone-kunder plutselig oppdaget at det står LTE på displayet, skriver svenske Macworld.

– Amundsen, er lansering av LTE over 1800-båndet en spesialtilpasning dere gjør bare for å sørge for støtte til iPhone?

– Noen vil nok hevde det. Jeg vil hevde at vi ikke gjør det. Det eneste som er spesialtilpasning er endring i iOS som Apple gjør selv. Det at vi kommer med 1800 fører bare til at du får en bedre inntrengning, en bedre innendørsdekning enn med 2,6 gigahertz, sier Telenors dekningsdirektør.

Macworld skriver at visse iPad- og iPhone-modeller allerede støtter LTE over 1800-båndet. Men her gjelder det å holde tungen rett i munnen. Du må ha rett modell, og det finnes flere.

Dette kan du dobbeltsjekke selv ved å se etter betegnelsen «Model A1429» i liten skrift på baksiden av iPhone 5, «Model A1460» for fjerde generasjons iPad og «Model A1455» for iPad Mini. Tredje generasjons iPad har antenne som bare støtter 700 og 2100-båndet så den vil ikke støttes, skriver avisen.

Men ifølge Amundsen i Telenor er ikke den nødvendige iOS-oppdateringen rullet ut til norske kunder ennå. Dette hinderet ser imidlertid ut til å bli kortvarig, ettersom dekningsdirektøren lover en lansering i løpet av første halvår 2013.

– Velkommen etter

Netcom som lanserte LTE-mobilnett tre år før Telenor, har ennå ikke fått på plass svitsjeteknologien som gjør det mulig å motta samtaler over LTE. Men dette skal ikke ta så lang tid.

– Når vi får på plass dette som gjør 4G tilgjengelig på telefonen, så vil iPhone 5 fungere med dette. Vi har allerede 1800 MHz i store deler av Sør-Norge. Vi er «way ahead of them» kvitterer kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom om lanseringsplanene til konkurrenten.

Indrefileten mangler

Riktig moro blir det imidlertid først når samferdselsdepartementet får somlet seg til å avholde auksjonen på 800-frekvensene, den såkalte «digitale dividenden» (790 - 862 MHz) som ble ledige da de analoge tv-signalene ble slukket noen år tilbake. Dette radiospekteret skal brukes til mobilt bredbånd, inkludert LTE/4G og kommer til å gi en overlegen dekning sammenlignet med situasjonen i dag.

Årsaken er at det lavere radiospekteret tillater høye datahastigheter med forholdsvis stor avstand mellom basestasjonene, noe som er avgjørende for å få til en kostnadseffektiv utbygging.

    Les også:

Til toppen