iPhone fosser fram i Vest-Europa

Men tar ikke markedsandeler fra Android, viser undersøkelse.

iPhone fosser fram i Vest-Europa
Ingen er vel overrasket over at Apples nyeste modeller gjør det godt i Vest-Europa, men også andre leverandører opplevde betydelig vekst i fjor. Bilde: action press/All Over Press

Apple iPhone 6-lansering i fjor høst var en suksess, også i Vest-Europa, hvor det er et betydelig marked for dyre smartmobiler. Ifølge tall fra IDC var 21,2 prosent av alle smartmobiler solgt i denne regionen en iPhone, sammenlignet med 14,8 prosent globalt. Det er likevel slik at bare 11,2 prosent av smartmobilene som ble levert i fjor, ble levert i Vest-Europa.

I hele fjor leverte Apple fire millioner flere iPhone-enheter enn i året før. Dette utgjør en vekst på 14,9 prosent, betydelig bedre enn den generelle veksten i markedet på 6,4 prosent. Men enda større utslag gjorde reduksjonen i Samsungs leveranser – ned med 7,3 millioner enheter fra 2013 til 2014.

Flest prosent

Den prosentvis største veksten blant de fem største leverandørene til det vesteuropeiske markedet, var det Nokia/Microsoft som stod for, med hele 31,6 prosent. I antallet enheter utgjorde denne økningen 2,4 millioner enheter. Det var nok til å passere LG og til at markedsandelen til selskapet, i denne regionen, økte fra 5,5 til 6,9 prosent i fjor.

Veksten til Microsoft i antallet enheter er dog ikke større enn at det med denne takten vil ta to år å hente igjen Sony, som ligger på en tredjeplass og knapt vokser i det hele tatt.

Smartmobilerleveransene i Vest-Europa i 2014, fordelt på leverandører, ifølge IDC.
Smartmobilerleveransene i Vest-Europa i 2014, fordelt på leverandører, ifølge IDC.
 

Med 11,7 prosent vokser også nevnte LG fortere enn det totale markedet i Vest-Europa, men altså ikke nok til å beholde fjerdeplassen.

Bak LG skjer det også mye, noe som førte til at de mindre selskapene til sammen økte leveransene med 38,7 prosent og den samlede markedsanden fra 15,9 til 20,6 prosent. Dette skyldes blant annet at minst 28 nye mobilleverandører kom inn på det vesteuropeiske markedet i fjor. Ifølge IDC har det vært en eksplosjon i leveransene av enheter som selges for under 150 dollar stykket. Mange av disse leveres av disse nykommerne i markedet. Gjennomsnittlig utsalgspris for smartmobilene som ble solgt i Vest-Europa i fjor var 428 dollar.

Plattformene

Man skulle kanskje tro at veksten til både Apple og Nokia/Microsoft skulle ha gått utover leveransene av Android-telefoner generelt, men det er ikke tilfellet, ifølge tallene til IDC. I stedet ble markedsandelen til Android økt fra 70,8 til 71,2 prosent fra 2013 til 2014. Det ble, trolig for første gang, levert over 100 millioner Android-mobiler i Vest-Europa i fjor.

Markedsandelen til iOS er den samme som Apples, altså 21,2 prosent. Tallene for Windows Phone tyder på at leveransene fra andre selskaper enn Nokia/Microsoft skrumpet ytterligere inn i fjor, men plattformen økte likevel markedsandelen fra 6,0 til 6,8 prosent i Vest-Europa.

Smartmobilerleveransene i Vest-Europa i 2014, fordelt på plattformer, ifølge IDC.
Smartmobilerleveransene i Vest-Europa i 2014, fordelt på plattformer, ifølge IDC.
 

Tapere i markedet er BlackBerry OS, som tross alt hadde en markedsandel på 3,4 prosent i Vest-Europa i 2013. I fjor var denne redusert til 0,7 prosent, mens leveransene var blitt redusert fra 4,7 til 1,0 millioner enheter.

Firefox OS er også med på listen. Enheter med operativsystemet tilbys særlig i middelhavslandene, men leveransene var i fjor på samme nivå som året før, omtrent 100 000 enheter. Dette tilsvarer de samlede leveransene av smartmobiler basert på andre plattformer.

Phablet

Nesten ti prosent av smartmobilene som ble levert i Vest-Europa i fjor var det IDC karakteriserer som «phablets», altså smartmobiler med ekstra stor skjerm. IDC har dog kke oppgitt hvor stor skjermen må være for enheten skal regnes som en phablet av selskapet, men Apples nye iPhone 6 Plus med 5,5 tommer skjerm er blant disse. Ifølge analyseselskapet stod Apple, LG og Samsung for 80 prosent av phablet-leveransene i Vest-Europa. Disse hadde en gjennomsnittlig utsalgspris på 669 dollar.