FORBRUKERTEKNOLOGI

iPhone-håpet brast

Norsk mobil-kommebok får ikke drahjelp fra Apple.

Den nye iPhone 5S vil ikke ha støtte for NFC.
Den nye iPhone 5S vil ikke ha støtte for NFC. Bilde: David Paul Morris//Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
12. sep. 2013 - 10:12

Storbanken DNB og Telenor har gått sammen for å utvikle en mobil lommebok som skal lanseres denne høsten. Navnet på tjenesten er VALYOU og håpet til de to store norske aktørene er at dette blir en standard som kan brukes av flere i det norske markedet.

Hele løsningen hviler på Near Field Communications (NFC), en teknologi for å overføre data over svært korte avstander: eksempelvis fra en smarttelefon til en betalingsterminal. NFC har blitt standard i en rekke smarttelefoner, blant annet fra Samsung. Men Apple har så langt skygget banen.

Jobber du med IT og finans? Da bør du sjekke dette arrangementet.

Da de nye iPhone 5-modellene ble lansert tirsdag var de heller ikke med støtte for NFC, noe som er et potensielt stort problem for det norske mobilbetalings-initiativet.

Selv om Samsung og de andre Android-produsentene, hvis brorparten har støtte for NFC, har gått forbi iPhone på verdensmarkedet har Apple fremdeles en meget sterk posisjon, særlig i Norge. At den mobile betalingsløsningen DNB og Telenor straks lanserer vil være umulig å bruke for iPhone-brukere er dermed et stort problem for utbredelsen av en slik mobil betalingsløsning.

– Vi trodde ikke at Apple ville komme med en SIM-kortbasert NFC-løsning denne gangen (at NFC-kompatibilitet legges på SIM-kortet, red. anm). Men vi håper jo at det kommer. Vi synes det hadde vært veldig bra dersom de hadde satset på det, sier Telenors Viktoria Erngard, som sammen med DNBs Bjørn Skjelbred er ansvarlige for den nye mobile betalingsløsningen.

Men Apples teknologivalg stopper ikke prosjektet.

– Vi jobber på som planlagt. Vi skal lansere i løpet av året sier Erngard. Hun forteller at de har sett på løsninger for å komme seg rundt det faktum at Apple så langt har holdt seg unna NFC-løsningen inkludert i telefonen. Blant annet har de vurdert deksel hvor NFC-løsningen er inkludert, men dette er både en upraktisk og dyr løsning, sier Erngard til digi.no.

Fredag 27. september arrangerer digi.no: «Toppmøte Bank & Finans» hvor IT-bransjen og finansbransjen møtes for nettopp å se på innovative løsninger og hvor finansbransjen går med tanke på å bruke ny teknologi. Sjekk ut programmet og med deg på her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.