KOMMENTARER

iPhone låner mye fra konkurrentene

Apples kommende iPhone er en lekker mobiltelefon. Men Apple har nok lånt mer enn bare navnet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2007 - 11:54

Apple iPhone har vekket begeistring, allerede fem måneder før den kommer på markedet i USA. Men inneholder den kommende mobilen egentlig noe særlig nytt? Ikke ut fra det som til nå er blitt offentliggjort.

Foreløpig har man fått en liste over funksjonaliteten, bilder av brukergrensesnittet og av selve mobilen. Dette viser hovedtrekkene av hva man kan vente.

Operativsystemet er Mac OS X og det skal åpne for bruk av vanlige applikasjoner. Selv om dette er flott, er det ikke noe nytt. Også Linux-baserte mobiler kan i mange tilfeller kjøre vanlige PC-applikasjoner.

Musikkfunksjonaliteten, med tilknytningen til iTunes, er også velkjent fra før. Motorola har har tilbudt dette lenge, uten at det er blitt ansett som noen veldig stor suksess.

Så har vi brukergrensesnittet. Finger-gestures, som ble vist fram under annonseringen, med blant annet muligheten for å zoome bilder ved å dra i dem med fingrene, var stilig. Men nytt?

Det spørs om ikke en del av konseptene fra denne presentasjonen av den kommende, Linux-baserte FIC-mobilen FIC-GTA001, også kjent som Neo1973, virker velkjente. Presentasjonen av gesture-funksjonaliteten til FIC-mobilen er fra november i fjor, og mobilen skal etter planen komme i salg globalt i dette kvartalet.

Så var det selve designet på mobilen. Lekkert, men også det minner mistenkelig mye om noe man snart kan få fra en av Apples konkurrenter, LG Electronics. Nettstedet Engadge spør på denne siden om hvorvidt iPhone og LG KE850, også kjent som Prada-mobilen, kan ha blitt skilt ved fødselen. De er i alle fall svært like av utseende, om ikke akkurat identiske, spesielt når man også ser dem med innhold på skjermen. LG har allerede vunnet en internasjonal designpris for denne mobilen.

På ett sted utmerker iPhone seg likevel - skjermen. Med 320 x 480 piksler oppløsning på den 3,5 tommer store skjermen, er den overlegen LGs modell som har 3 tommers skjerm og 240 x 400 pikslers oppløsning. Dessuten er den i likhet med nyere modeller fra Motorola og Samsung svært slank, noe som delvis er et resultat av utviklingen på skjermsiden. Lagringskapasiteten er solid, men kan etter alt å dømme ikke utvides ved hjelp av minnekort. Men mangelen på GPS kan vise seg å bli et savn når den kommer på markedet. Svært mange mobiltelefoner, både i toppklassen og etter hvert også i mellomklassen, vil leveres med innebygd GPS-mottaker i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.