KARRIERE

iPhone-produsent rømmer fra Sør-Kina

Foxconn flytter flere hundre tusen arbeidsplasser nordover, til billigere strøk.

30. juni 2010 - 15:44

Anleggene til elektronikkprodusenten Foxconn i den sørkinesiske byen Shenzhen i provinsen Guangdong fikk et internasjonalt søkelys rettet mot seg i mai, etter en selvmordsbølge blant arbeiderne. Foxconn måtte ta hastetiltak for å bedre både sikkerhet og arbeidsmiljø. Det ble videre varslet lønnsøkninger opptil 66 prosent, som det ble hevdet hadde vært planlagt i lang tid. Foxconn er verdens største OEM-elektronikkprodusent, med oppdrag fra globale leverandører som Apple, HP, Nokia og Sony.

    Les også:

De siste dagene har Foxconn kommet med flere kunngjøringer som går ut på å flytte arbeidsplasser ut av Shenzhen, til fordel for områder lenger nord.

I annonser beregnet på å rekruttere nye arbeidere, lokkes det med lønninger på linje med dem lovet arbeiderne i Shenzhen.

Seint i går kveld advarte Foxconn om et større driftsunderskudd enn opprinnelig meldt: I morges falt aksjekursen med nærmere 9 prosent, og Morgan Stanley nedgraderte sin rating fra «overweight» til «underweight». De lovede lønnsøkningene ble ikke nevnt i selskapets advarsel.

13. juni meldte China Daily at Foxconn var i ferd med å flytte flere hundre tusen arbeidsplasser fra Shenzhen til Tianjin i det sentrale Kina. Shenzhen ville beholde arbeidsplasser knyttet til produksjonen av Apple iPhone og iPad, og miste arbeidsplasser knyttet til HP-servere, ble det sagt. Ifølge avisa er minimumslønnen i Tianjin 920 yuan per måned. I Shenzhen har Foxconn forpliktet seg til en minstelønn på 1200 yuan i måneden fra 1. juni, og på 2000 yuan fra 1. oktober, forutsatt at visse produksjonskrav blir oppfylt.

I en artikkel datert 29. juni skriver den samme avisa at 300 000 av Foxconns 420 000 ansatte i Shenzhen skal flyttes til Tianjin.

I dag melder China Daily at Foxconn planlegger å bygge et nytt fabrikkanlegg i Zhengzhou, hovedstaden i Kinas mest folkerike provins Henan. Henan har over 100 millioner registrerte innbyggere. 22 millioner av dem er «fremmedarbeidere» i andre provinser, mange av dem i Shenzhen.

Anlegget i Zhengzhou skal dekke 133 hektar, og dimensjoneres med tanke på 300 000 produksjonsarbeidere.

I første omgang er det satt i gang en kampanje for å rekruttere 100 000 nye ansatte. Det lokkes med en lønn på minst 2000 yuan i måneden, og en forventet månedlig inntekt – grunnet overtid – på opptil 3000 yuan.

Generelt sett er levekostnadene lavere i Henan og Tianjin enn i Guangdong-provinsen, og graden av industrialisering er langt mindre.

Det er uklart hvilken rolle det nye lønnsnivået i Shenzhen spiller for Foxconns flytteplaner. Produksjonskravet for å oppnå det nye lønnsnivået kan heves, og økt lønn kan brukes som pressmiddel for å få arbeidere til å godta flytting.

Frykt for ytterligere uro i Shenzhen, der arbeiderne har høstet positive erfaringer etter en streik mot den lokale Honda-fabrikken, kan også være et motiv.

Foxconn har flere metoder for å holde lønnskostnader nede. En av dem er å samarbeide med yrkesskoler for å rekruttere elever som billig arbeidskraft i perioder på opptil tre måneder. 100 000 elever fra Henan skal nylig ha blitt tvunget til å ta seg arbeid i Shenzhen. I forrige uke, ifølge China Daily, inngikk Foxconn en tilsvarende avtale med 119 yrkesskoler i Chongqing, en «by» i det sørvestlige Kina med over 30 millioner innbyggere og et areal på mer enn 82 000 kvadratkilometer.

Foxconn sysselsetter i dag 800 000, for det mest produksjonsarbeidere. 420 000 er i Shenzhen, og 157 000 har tilhørighet i Henan-provinsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.