RESULTATERFINANS

iPhone-programmer selger for milliarder

Apples nye nettbutikk med programvare for iPhone er en ubetinget suksess.

12. aug. 2008 - 09:53

Nettbutikken App Store ser ut til å bli en skikkelig gullgruve for Apple. En måned etter åpningen har brukere lastet ned over 60 millioner programmer til iPhone.

De fleste av programmene er riktignok gratis, men i samme periode solgte Apple programvare i sitt nyåpnede nettvarehus for i gjennomsnitt én million dollar, daglig.

Apple-sjef Steve Jobs røpet selv tallene i et intervju med Wall Street Journal nylig.

Fortsetter salget i samme tempo kan Apple dra inn nærmere to milliarder kroner årlig, og det bare fra den nye nettbutikken.

Jobs oppfatter at virksomheten snart har inntekter av en slik størrelse, men la ikke skjul på at han tror på ytterligere vekst.

- Hvem vet, kanskje vil denne markedsplassen omsette for en milliard dollar årlig en gang i fremtiden, sier Apple-sjefen til avisen.

Veksten forbløffer Jobs, som forteller at han aldri tidligere har sett en lignende utvikling i hele hans karriere innen programvarebransjen.

Modellen som Apple har valgt, gjør imidlertid at det er andre som stikker av med den virkelig store gevinsten.

Selskapet beholder bare 30 prosent av omsetningen, og må dekke kostnadene med kreditkorttransaksjoner og drift av nettbutikken. De som utvikler programmene beholder 70 prosent.

Den samme delingsnøkkelen benytter de for øvrig ved salg av låter på selskapets musikktjeneste iTunes.

Steve Jobs forventer at det stadig voksende tilbudet av programvare under App Store-plattformen vil bidra til flere solgte Iphones og Ipod touch-enheter.

- Forskjellen mellom ulike mobiltelefoner pleide å dreie seg om radio og antenner og slike ting. Vi tror fremtidens telefon vil differensieres med programvare, sier Jobs til den amerikanske avisen.

App Store selger programvare i samme grensesnitt som iTunes.
App Store selger programvare i samme grensesnitt som iTunes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.