TELEKOM

iPhone skal bli en virkelig smarttelefon

Apple har snudd og åpner snart iPhone for programvare fra andre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2007 - 08:02

En av de store manglene ved iPhone, sammenlignet med andre mobiler i samme prisklasse, er at brukerne ikke har kunnet legge inn programvare etter egne valg, bortsett fra webapplikasjoner med begrenset funksjonalitet og ytelse.

Apple oppgav at sikkerheten var hovedårsaken til dette valget.

Det er tvilsomt at den generelle sikkerhetssituasjonen har blitt særlig mye bedre i tiden som har gått siden iPhone ble lansert, så det er nok andre årsaker til at Apple nå vil åpne iPhone for tredjepartsapplikasjoner.

I en melding undertegnet Steve Jobs, som ligger på Apples nettsted, heter det at Apple nå ønsker lokalt installerte, tredjepartsapplikasjoner på iPhone, og at selskapet plan å slippe et verktøysett for utviklere (SDK) i februar.

I meldingen skriver Jobs at det å tilby en avansert og åpen plattform til utviklere, samtidig som man vil beskytte brukerne mot skadevare og andre typer angrep, er to diametralt motsatte ting. Jobs regner med at iPhone vil være et sannsynlig mål for angripere.

Jobs viser til at blant annet Nokia på enkelte av de nyeste mobilene har innført en ordning som nekter å laste programvare dersom de ikke har en digital signatur som kan spores tilbake til en kjent utvikler. Jobs mener det er et skritt i riktig retning.

SDK-et som Apple vil gi ut, skal også gjøre det mulig for utviklere å lage applikasjoner til iPod touch.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.