iPhone-smutthull åpner for nye nettlesere

Fire nettlesere slapp inn på iPhone, men døren er fortsatt lukket for Opera Mini.

iPhone-smutthull åpner for nye nettlesere

Fire nettlesere slapp inn på iPhone, men døren er fortsatt lukket for Opera Mini.

Fram til nå har utvalget av nettlesere til Apples iPhone vært svært tynt. Brukerne har kunnet velge mellom Safari-nettleseren som følger med og, vel, ikke noe annet.

Denne uken skriver Mac Rumors at det har kommet i alle fall fire nye nettlesere til iPhone i det siste. Dette kan ved første øyekast virke litt overraskende, men trolig er det en sannhet med store modifikasjoner. Vi kommer tilbake til dette noe senere i artikkelen.

Det tilbys mengder av tredjepartsprogramvare til iPhone, av alle slag, så det kan virke litt merkelig at det ikke har eksistert valgmuligheter for dem som ikke er helt fornøyd med Apples egen nettleser. Det er flere årsaker til dette, og de finnes i betingelsene for å kunne levere programvare gjennom Apples programvarebutikk, App Store.

Det ene, sentrale punktet er at programvare som tilbys til iPhone ikke må duplisere funksjonalitet som allerede finnes på iPhone. Lager man en nettleser som bare viser websider og ikke tilbyr noe særlig annet, så kan man nok si at den dupliserer Safari.

Det andre punktet som så langt har hindret andre nettlesere på iPhone, er det følgende:

3.3.2 An Application may not itself install or launch other executable code by any means, including without limitation through the use of a plug-in architecture, calling other frameworks, other APIs or otherwise. No interpreted code may be downloaded and used in an Application except for code that is interpreted and run by Apple's Published APIs and builtin interpreter(s).

Dette stopper blant annet alle typer løsninger som har mulighet for å laste ned kode som kan kjøres eller tolkes utenfor Apples egne løsninger for dette. digi.no har tidligere skrevet i mer detalj om dette temaet i denne artikkelen.

Mange har ønsket seg Opera Mini til iPhone, men foreløpig har ikke dette vært mulig på grunn av regelverket om tolking av nedlastbar kode. Opera Mini har en viss støtte for JavaScript på klientsiden, og dette er trolig noe av det som hindre Opera Software i å gi ut nettleseren for iPhone. Til gjengjeld finnes den til så godt som alle andre mobiltelefoner.

Web Mate lar iPhone-brukerne laste flere websider på en gang og bla mellom disse med kontrollene nederst.
Web Mate lar iPhone-brukerne laste flere websider på en gang og bla mellom disse med kontrollene nederst.

Med de fire nettleserne Mac Rumors nevner - Edge Browser, Incognito, WebMate:Tabbed Browser og Shaking Web - burde Opera nå i teorien ha bedre muligheter til å slippe gjennom nåløyet. Men det blir trolig med teorien. Alt tyder på at alle de nye nettleserne bare er nye skall til den samme nettlesermotoren som Safari støtter, altså WebKit. De tilbyr nye brukergrensesnitt med en eller annen form for ny funksjonalitet, men de bruker stadig Apples løsning for å laste ned og tolke kode.

Dette kan sammenlignes med hvordan tidligere så populære Maxthon ga Internet Explorer støtte for blant annet faner. Men Maxthon var ingen egen nettleser fra bunnen av.

Samtidig er det flere nettlesere som bruker WebKit-motoren, blant annet Google Chrome. Ingen vil si at Chrome ikke er en egen nettleser. Spørsmålet er da hvor skillet egentlig går. Til Googles forsvar må det legges til at Chrome leveres med en annen JavaScript-motor enn den som utvikles av WebKit-prosjektet.

Det at de fire nye «nettleserne» etter alle solemerker bygger på toppen av Safari, gjør at situasjonen ikke har endret seg stort. Med disse får brukerne tilgang til blant annet slikt som nettlesing uten logging på mobilen og mulighet for å åpne flere websider på en gang i en slags faner, men i bunnen er det stadig Apples kode som råder.

Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software, fortalte denne uken til digi.no at selskapet likevel ikke har gitt opp håpet om å kunne tilby en nettleser til iPhone. Men det vil trolig kreve en regelendring fra Apples side eller en nettleser med begrenset funksjonalitet.

    Les også:

Til toppen