FORBRUKERTEKNOLOGI

iPhone snakker dårligere norsk

Synshemmede er skuffet over «oppgraderingen».

NEDTUR: Den norske talesyntesen til iPhone ble brått verre. Funksjonen som skal gjøre det mulig for blinde eller svaksynte å få vite hva som skjer på enheten, og hjelpe med å styre den, er svekket etter oppgraderingen til iOS 7.
NEDTUR: Den norske talesyntesen til iPhone ble brått verre. Funksjonen som skal gjøre det mulig for blinde eller svaksynte å få vite hva som skjer på enheten, og hjelpe med å styre den, er svekket etter oppgraderingen til iOS 7. Bilde: Apple
19. sep. 2013 - 14:54

Apple la onsdag ut den ferdige versjonen av iOS 7. Den største overhalingen av operativsystemet til nå byr på et flunkende nytt brukergrensesnitt, og som seg hør og bør en del forbedringer og nye funksjoner.

Fra vondt til verre

Men for en liten kundegruppe er nyhetene overskygget av det skuffende faktum at oppgraderingen gjør mobiltelefonen vanskeligere å bruke.

Vi snakker om synshemmede, som opplever at den norske talesyntesen er blitt merkbart dårligere.

– Fra å ha en stemme som ikke var verdens beste, men som fungerte greit lydmessig med brukbar uttale og diksjon, har de nå byttet til en stemme med dårlig uttale. Den er utydelig og umulig å høre i bråkete omgivelser, sier David Hole til digi.no.

Kort sagt: Hva skjedde med den gamle Stine-stemmen til iPhone? Den var ikke verdens beste, men vekker nå likevel et savn.

Tok kontakt med Apple

Hole jobber for Nav IKT med tilgjengelighet og brukskvalitet. Han kjøpte seg utviklerkonto hos Apple for å ha adgang til betautgaven av iOS 7. Følgelig har han prøvd ut oppgraderingen i over én måned allerede.

Underveis ga han Apple tilbakemelding om den skuffende talesyntesen. Han har også oppfordret andre norske synshemmede iOS-brukere om å gjøre det samme, men uten hell.

I går brast håpet om at de ville rulle tilbake den gamle stemmen før endelig utgivelse.

Talesyntesen som iOS støtter er ellers en uvurderlig hjelp, ved at den kan lese opp tekst fra mobilen via den innebygde skjermleseren «VoiceOver».

Apple har ikke besvart Holes henvendelse. digi.no har også sendt en forespørsel til selskapet, og vil oppdatere saken hvis vi får svar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.