iPhone-utviklere får mange flere muligheter

Apple kommer med en ny utgave av iPhone OS til sommeren.

iPhone-utviklere får mange flere muligheter

Apple kommer med en ny utgave av iPhone OS til sommeren.

Apple kom i går med en betaversjon av iPhone OS 3.0, operativsystemet som brukes av iPhone og iPod Touch. Betaversjonen er gjort tilgjengelig for registrerte utviklere på denne siden.

Sammen med betaversjonen følger en ny utgave av SDK-et (Software Development Kit) som inkluderer mer enn tusen nye programmeringsgrensesnitt (API).

Blant annet vil det bli mulig for applikasjonsutviklere å bygge på kjøpsmodellen i App Store inne i programvaren. In-App Purchases skal gjøre det mulig for utviklere å tilby abonnementsinnhold gjennom en enkel og sikker prosess.

Utviklerne skal dessuten enklere kunne lage flerbrukerspill for iPhone og iPod Touch som tar i bruk Bluetooth.

I tillegg vil den nye versjonen av operativsystemet gjøre det mulig å lage applikasjoner som kan knyttes til og kontrollere tilleggsutstyr til iPhone og iPod Touch. Det blir mulig for utviklerne å bruke det nye Maps API til integrere sine applikasjoner med Google Mobile Maps-tjenester. Dette inkluderer posisjon, geokoding og kartutsnitt.

Utviklerne får også tilgang til Apple Push Notification-tjenesten, en mekanisme som utviklere kan bruke til å varsle brukerne ved hjelp av lyder, tekst eller dialogbokser.

Utviklerne gis også tilgang til iPods musikkbibliotek.

Operativsystemet vil også inkludere drøyt hundre nyheter og forbedringer som er rettet mot sluttbrukerne. Dette inkluderer muligheten til i kopiere, klippe ut og lime inn inne i eller på tvers av applikasjoner, samt å sende MMS-er.

Den manglende MMS-funksjonaliteten til iPhone vekket oppsikt da mobilen ble lansert. Denne mangelen har til dels blitt latterliggjort av brukere av andre mobiltelefoner.

Andre nyheter er visning av programmene Mail, Text og Notes i landskapsmodus, støtte for stereo Bluetooth, synkronisering av Notes med Mac og Windows, samt mulighet for å riste mobilen for å skifte musikkspor.

Det skal bli mulig for foreldre å kontrollere hvilke tv-serier, filmer og applikasjoner barna kan laste ned fra App Store. Det loves også automatisk innlogging på WLAN-soner.

Søkemuligehetene skal være forbedret i Mail, Text og Notes. Dette gjelder også via søkefunksjonen Spotlight.

iPhone OS 3.0 inkluderer dessuten programmet Voice Memo og et oppdatert program for å følge med i aksjemarkedet. Brukerne skal nå kunne se delte kalendere direkte på mobilen ved hjelp av CalDAV-støtte. Kalenderne skal kunne synkroniseres med iCal og kalendertjenester fra Yahoo, Google og Oracle.

iPhone OS 3.0 vil ifølge Apple gjøres fritt tilgjengelig for dagens iPhone-brukere til sommeren. Brukere av iPod Touch må derimot betale omtrent 10 dollar for oppdateringen.

Apple advarer om at enkelte nye funksjoner ikke vil fungerer på eldre maskinvare. Selskapet har ikke antydet noe om hvorvidt en ny versjon av iPhone vil lanseres sammen med den nye versjonen av iPhone OS.

Til toppen