KORTNYTT

iPod-feber gir døve ører

13. sep. 2005 - 15:34

Hørselsskader på grunn av bærbar musikk er slett ikke et nytt tema. Det begynte etter at Sony lanserte sine første kassettbaserte walkman-spillerne. Men med MP3-spillerne har bærbar lyd blitt langt mer populært, og dermed dukker advarslene opp igjen, melder Associated Press.

Problemet er denne gangen større enn med walkman, mener Robert Novak, leder for hørselsstudier ved Purdue University i Indiana.

- Bruken har nådd et høyere nivå enn tidligere. Det er i ferd med å bli en heldags lytteopplevelse, ikke bare når man jogger, sier han.

Novak mener han ser for mange eldre ører på unge hoder. Sammen med sine kollegaer har han tatt tilfeldige utvalg blant studenter og funnet økende tendens til skader.

Skadene ved bruk av hodetelefoner har vært studert lenge, og for en stund siden kom det en studie som hevdet at det var mindre skadelig enn antatt, og mindre enn bruk av skytevåpen. Denne studien viste seg imidlertid å kun omhandle øresus, som også kan være svært plagsomt. Anklagene mot dagens populære iPoder- og deres konkurrenter er at de også gir nedsatt hørsel. Man ender rett og slett opp med ikke å høre høy-frekvente lyder, og stadig oftere måtte spørre hva folk sa.

Problemene vil i følge forskerne ofte ikke være merkbare før mye av skaden allerede er gjort. Derfor er nok sjansene store for at iPod-elskere vil vende det døve øret til advarslene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.