KORTNYTT

iPod kan stoppe pacemakere

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 2007 - 12:42

En amerikansk studie viser at Apple musikkspiller, iPod, skaper elektrisk inteferens som kan få hjertepasienters pacemakere til å feile.

I undersøkelsen ble effekten av spilleren testet i nærheten av hundre pasienter som alle hadde fått operert inn en pacemaker. I halvparten av tilfellene ble registrert elektrisk interferens når en iPod ble holdt omtrent fem centimeter unna pasientens bryst i fem til ti sekunder. Dette skriver Reuters. I noen tilfeller skal interferens ha blitt registrert selv når avstanden mellom spilleren og pasienten var 45 centimeter.

Interferensen fikk pacemakerne til å feiltolke rytmen til pasientenes hjerte. I ett tilfelle stoppet pacemakeren helt å fungere.

Gjennomsnittsalderen på pasientene var 77 år, slik at de ikke er i den typiske kundegruppen for iPod og lignende apparater. Dermed er det vanskelig å finne tall fra den dagliglivet på hvor ofte iPod kan ha forårsaket at en pacemaker har stoppet.

Krit Jongnarangsin, en av forskerne bak studien, sier til Reuters at man har konkludert med at det må forskes videre på dette området.

I undersøkelsen ble det kun testet med iPod. Også andre musikkspillere kan ha lignende effekt på elektromedisinsk utstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.