RESULTATERFINANS

iPod og Mac-maskiner løfter hverandre

Apple øker sin makt mot både medie-bransjen og resten av IT-bransjen med nye kanontall.

23. okt. 2007 - 08:08

Apple har de siste årene hatt stor fremgang på både sine PC-er og på sine bærbare MP3-spillere. På sistnevnte har de i dag en dominerende markedsposisjon, mens de på førstnevnte fortsatt ligger langt bak Microsofts Windowsbaserte PC-er.

Nå har Apple lagt frem regnskapet for det som er deres regnskapsmessige fjerde kvartal. Der viser tallene at selskapets salg av Macintosh-maskiner vokser raskere enn markedet, og at den for mange etterlengtede mobilen iPhone er i ferd med å bli en salgssuksess.

Overskuddet økte med 67 prosent, og endte på 904 millioner dollar. Omsetningen endte på 6,22 milliarder dollar, opp fra 4,84 milliarder for et år siden.

- Vi er fornøyde med å kunne rapportere rekordresultater, inkludert det beste september-kvartalsresultatet i Apple's historie, sier Peter Oppenheimer, Apples finansdirektør, i en pressemelding.

Apples aksjekurs steg med hele 7 prosent i etterhandelen etter at tallene ble kjent mandag kveld, amerikansk tid.

Apple kunne fortelle at de hadde solgt 2,16 millioner Macintosh-maskiner, en fremgang på 34 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Til sammenligning vokste hele PC-markedet med 15,5 prosent, ifølge analyseselskapet IDC.

Mac-salget ugjorde en omsetning på 3,1 milliarder dollar, omtrent halvparten av selskapets omsetning på

Det har vært knyttet store forventninger til salget av iPhone, og det kan synes som at Apple er i ferd med å innfri og vel så det. I løpet av kvartalet solgte Apple 1,1 millioner mobiler, og dermed har de totalt solgt 1,4 millioner enheter.

Til sammenligning trengte iPod over to år før det nådde samme salgsvolum. Endel av æren for det kraftige salget, får den kraftige prisreduksjonen i begynnelsen av september. Da kuttet Apple prisen med 200 dollar, ned til 399 dollar. Ifølge Wall Street Journal, skal det ha løftet salget med hele 70 prosent.

Omsetningsmessig bidrar foreløpig ikke iPhone med så mye. Inntektene fra mobilsalget ble bokført med 118 millioner dollar.

Til sammenligning bidro iPod-salget med 1.62 milliarder dollar, opp fra 1,56 milliarder for et år siden. Selskapet solgte 10,2 millioner enheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.