ANALYSER

IPv6-bruken vokser kraftig

Fordoblet på et år.

IPv6 tilbyr enormt mange flere adresser enn IPv4. Men selv om forrådene med ledige IPv4-adresser er så godt som tomme, er problemet foreløpig ikke særlig merkbart for kundene til nettleverandørene. Dermed er heller ikke etterspørselen og investeringsviljen noe særlig til stede.
IPv6 tilbyr enormt mange flere adresser enn IPv4. Men selv om forrådene med ledige IPv4-adresser er så godt som tomme, er problemet foreløpig ikke særlig merkbart for kundene til nettleverandørene. Dermed er heller ikke etterspørselen og investeringsviljen noe særlig til stede.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 2013 - 11:09

World IPv6 Launch ble arrangert av Internet Society den 6. juni i fjor. Dette var en markering av at mange av de største nettstedene denne dagen tok i bruk IPv6 på permanent basis. Også flere norske nettsteder deltok.

Det er fortsatt en svært liten andel av Internett-brukerne som har tilgang til og benytter IPv6. I juni i fjor var andelen 0,64 prosent. I går kunngjorde Internet Society at andelen nå har mer enn doblet seg, til 1,35 prosent.

– Dette er det tredje året på rad at IPv6-bruken på Internett globalt har doblet seg. Dersom den nåværende trenden fortsetter, vil mer enn halvparten av Internett-brukerne i verden være IPv6-tilkoblet om mindre enn seks år, sier Leslie Daigle, Internett-teknologisjef i Internet Society, i en pressemelding.

– Framsynte nettverksoperatører har med suksess tatt i bruk IPv6 for å redusere sin avhengighet av dyre, komplekse systemer for adresseoversettelse (CGN – Carrier-Grade NAT, red. anm.) for å håndtere mangelen på IPv4-adresser, sier Daigle, som mener at det nå er på tide for virksomheter å få opp farten med IPv6-planleggingen, dersom man i framtiden ønsker å nå ut til alle Internett-brukere.

Tallene Internet Society viser til, er basert på rapporter fra blant annet Akamai og Google.

– Akamai-plattformen har nådd rater på 10 milliarder spørringer per dag over IP6, og har sett dobbelt så mange Akamai-kunder med dual-stack-nettsteder siden World IPv6 Launch i fjor, sier Tom Leighton, toppsjef og medgründer i Akamai, i en pressemelding.

Med «dual stack» menes tjenester som tilbys via både IPv4 og IPv6.

Oppdaterte tall fra Akamai viser at gjennomsnittlig antall IPv6-spørringer som selskapet betjener per sekund har vokst fra en 67 529 til 172 880 fra 3. juni i fjor til 3. juni i år.

Google opplyser for den samme perioden at andelen av IPv6-brukere har vokst fra 0,72 til 1,48 prosent.

Norge

Norge er det nordiske landet med størst andel av IPv6-brukere. Ifølge Google har andelen økt fra 0,47 prosent i juni fjor til 1,05 prosent nå. Det er omtrent fire ganger så stor andel som i Finland, som er på andre plass i Norden.

Det er ikke mange norske Internett-leverandører som tilbyr IPv6 noe annet enn unntaksvis. Stort sett er det mindre leverandører som tilbyr dette bredt, men Get er blant unntakene.

Men i forrige uke inviterte Altibox kunder til å bli med på en begrenset IPv6-test. I invitasjonen opplyses det at om kort tid vil bli gjort tilgjengelig for alle kundene.

Siden i fjor, har Romania blitt passert av Sveits som det landet med høyest andel av IPv6-brukere. Andelen i Sveits er nå på 10,34 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.