IPv6-bruken vokser kraftig

Fordoblet på et år.

IPv6-bruken vokser kraftig
IPv6 tilbyr enormt mange flere adresser enn IPv4. Men selv om forrådene med ledige IPv4-adresser er så godt som tomme, er problemet foreløpig ikke særlig merkbart for kundene til nettleverandørene. Dermed er heller ikke etterspørselen og investeringsviljen noe særlig til stede. Bilde:

World IPv6 Launch ble arrangert av Internet Society den 6. juni i fjor. Dette var en markering av at mange av de største nettstedene denne dagen tok i bruk IPv6 på permanent basis. Også flere norske nettsteder deltok.

Det er fortsatt en svært liten andel av Internett-brukerne som har tilgang til og benytter IPv6. I juni i fjor var andelen 0,64 prosent. I går kunngjorde Internet Society at andelen nå har mer enn doblet seg, til 1,35 prosent.

– Dette er det tredje året på rad at IPv6-bruken på Internett globalt har doblet seg. Dersom den nåværende trenden fortsetter, vil mer enn halvparten av Internett-brukerne i verden være IPv6-tilkoblet om mindre enn seks år, sier Leslie Daigle, Internett-teknologisjef i Internet Society, i en pressemelding.

– Framsynte nettverksoperatører har med suksess tatt i bruk IPv6 for å redusere sin avhengighet av dyre, komplekse systemer for adresseoversettelse (CGN – Carrier-Grade NAT, red. anm.) for å håndtere mangelen på IPv4-adresser, sier Daigle, som mener at det nå er på tide for virksomheter å få opp farten med IPv6-planleggingen, dersom man i framtiden ønsker å nå ut til alle Internett-brukere.

Tallene Internet Society viser til, er basert på rapporter fra blant annet Akamai og Google.

– Akamai-plattformen har nådd rater på 10 milliarder spørringer per dag over IP6, og har sett dobbelt så mange Akamai-kunder med dual-stack-nettsteder siden World IPv6 Launch i fjor, sier Tom Leighton, toppsjef og medgründer i Akamai, i en pressemelding.

Med «dual stack» menes tjenester som tilbys via både IPv4 og IPv6.

Oppdaterte tall fra Akamai viser at gjennomsnittlig antall IPv6-spørringer som selskapet betjener per sekund har vokst fra en 67 529 til 172 880 fra 3. juni i fjor til 3. juni i år.

Google opplyser for den samme perioden at andelen av IPv6-brukere har vokst fra 0,72 til 1,48 prosent.

Norge

Norge er det nordiske landet med størst andel av IPv6-brukere. Ifølge Google har andelen økt fra 0,47 prosent i juni fjor til 1,05 prosent nå. Det er omtrent fire ganger så stor andel som i Finland, som er på andre plass i Norden.

Det er ikke mange norske Internett-leverandører som tilbyr IPv6 noe annet enn unntaksvis. Stort sett er det mindre leverandører som tilbyr dette bredt, men Get er blant unntakene.

Men i forrige uke inviterte Altibox kunder til å bli med på en begrenset IPv6-test. I invitasjonen opplyses det at om kort tid vil bli gjort tilgjengelig for alle kundene.

Siden i fjor, har Romania blitt passert av Sveits som det landet med høyest andel av IPv6-brukere. Andelen i Sveits er nå på 10,34 prosent.

    Les også:

Les mer om: