Irak kan lure og bli lurt av GPS

GPS-posisjonsystemet styrer nå alle USAs bomber i åpningsfasen av krigen. Irak har muligheter til å forvirre USA, men det er ikke sikkert de virker.

Med GPS-styring bomber nå USA Irak med høy presisjon. Den satellitt-baserte posisjoneringsteknologien har revolusjonert USAs militærmakt rett og slett fordi prisen og mengden utstyr som kreves for å ramme et mål er dramatisk redusert.

Men ryktene om hvordan GPS fungerer og hvordan det kan lammes har gått lenge. Blant annet har russiske produsenter solgt billig utstyr de hevder vil kunne blokkere GPS-signalene i lokale lommer.

Her er hvordan GPS fungerer og hvilke mottrekk Irak kan gjøre for å forvirre bombene:

GPS består i utgangspunktet av to signaler - et åpent for sivile brukere og et kodet for militære brukere. I 2000 ble det sivile signalet like presist som det militære - du får en posisjon i tre dimensjoner med en feilmargin på bare noen meter over hele kloden.

Det amerikanske forsvaret har lovet at de ikke skal redusere denne nøyaktigheten eller skru av GPS, for altfor mange sivile systemer er nå avhengig av GPS.

Men Pentagon og Irak har andre muligheter for å lure hverandre:

Lure-antenner: Irak kan sette opp falske GPS-antenner som sender ut et feilaktig sivilt signal, men de vil ikke kunne sende ut et kodet, militært signal, skriver MSNBC.

Dette kunne ha vært et problem under forrige Irak-krig, for da hadde ikke Pentagon nok militære GPS-mottakere og måtte bruke sivile.

Støysendere: Med en parabol-antenne vil du kunne forstyrre GPS-signalet i et begrenset område, men du må treffe begge frekvenser og en slik antenne vil kunne lede bomber mot seg selv. De amerikanske bombene kan dessuten bytte over til intern navigering og treffe målene, om noe mindre nøyaktig.

Dessuten har USA utviklet mer nøyaktige GPS-systemer som kan skille ut bakkebaserte GPS-signaler og ikke bry seg om disse. Hvor mye slikt utstyr er tatt i bruk er ikke klart.

Irak kan selv bruke GPS eller det mindre nøyaktige russiske systemet Glonass, men Pentagon kan ramme denne bruken med støysendere.

Til toppen