BEDRIFTSTEKNOLOGI

Irak-krigen utløste dataangrep mot Norge

Irak-krigen er trolig årsaken til at antallet dataangrep mot norske nettverk økte kraftig i april.

6. mai 2003 - 12:01

Ifølge det norske IT-sikkerhetsselskapet System Sikkerhet steg antallet dataangrep mot norske nettverk med 60,6 prosent i april i forhold til antallet angrep i mars i år.

Selskapet mener at årsaken er en sekundær effekt av "hacktivisme" i form av direkte angrep mot koalisjonslandene mens Irak-krigen pågikk. Økningen i Norge i april er ifølge selskapet for en stor del forsøk på viderespredning fra kompromitterte maskiner i koalisjonslandene.

System Sikkerhet definerer hacktivisme som en samlebetegnelse for politisk motiverte dataangrep.

    Les også:

Ifølge selskapet benytter de sekundære angrepene ulike spredningsalgoritmer som kan omfatte hele IP-adresseområder. Det er ikke sammenheng mellom landegrenser og IP-adresseområdene på Internett, slik at i stor IP-adresseområder vil mange land, ofte inkludert Norge, være representert. Ifølge System Sikkerhet vil alle landene i IP-adresseområdene bli truffet av dataangrepene, uten at norske virksomheter og nettverk nødvendigvis er det egentlige målet.

I april registrerte System Sikkerhet 1158 dataangrep i Norge, mot 721 i mars og bare 204 i april i fjor. Størst er økningen i aktivitet fra USA, Storbritannia, Spania og Nederland. Felles for alle disse landene har vært en positiv innstilling til, eller deltakelse i, krigen i Irak. System Sikkerhet mener det er nærliggende å tro at økningen i aktivitet fra disse landene nettopp skyldes deres holdninger til krigen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.