BEDRIFTSTEKNOLOGI

Irak-krigen utløste dataangrep mot Norge

Irak-krigen er trolig årsaken til at antallet dataangrep mot norske nettverk økte kraftig i april.

6. mai 2003 - 12:01

Ifølge det norske IT-sikkerhetsselskapet System Sikkerhet steg antallet dataangrep mot norske nettverk med 60,6 prosent i april i forhold til antallet angrep i mars i år.

Selskapet mener at årsaken er en sekundær effekt av "hacktivisme" i form av direkte angrep mot koalisjonslandene mens Irak-krigen pågikk. Økningen i Norge i april er ifølge selskapet for en stor del forsøk på viderespredning fra kompromitterte maskiner i koalisjonslandene.

System Sikkerhet definerer hacktivisme som en samlebetegnelse for politisk motiverte dataangrep.

    Les også:

Ifølge selskapet benytter de sekundære angrepene ulike spredningsalgoritmer som kan omfatte hele IP-adresseområder. Det er ikke sammenheng mellom landegrenser og IP-adresseområdene på Internett, slik at i stor IP-adresseområder vil mange land, ofte inkludert Norge, være representert. Ifølge System Sikkerhet vil alle landene i IP-adresseområdene bli truffet av dataangrepene, uten at norske virksomheter og nettverk nødvendigvis er det egentlige målet.

I april registrerte System Sikkerhet 1158 dataangrep i Norge, mot 721 i mars og bare 204 i april i fjor. Størst er økningen i aktivitet fra USA, Storbritannia, Spania og Nederland. Felles for alle disse landene har vært en positiv innstilling til, eller deltakelse i, krigen i Irak. System Sikkerhet mener det er nærliggende å tro at økningen i aktivitet fra disse landene nettopp skyldes deres holdninger til krigen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.