Iran arresterer «spioner fra kyberrom»

Etterretningssjef Heidar Moslehi sier landet har lært å bekjempe ondsinnet kode.

4. okt. 2010 - 11:14

Nyhetsbyråene AP, AFP og Aljazeera er samstemte i sine gjengivelser av uttalelser fra sjefen for etterretningstjenesten i Iran, Heidar Moslehi, på nasjonale tv-kanaler lørdag.

Moslehi sa at Iran har arrestert flere personer som er mistenkt for angrep gjennom kyberrommet mot landets kjernekraftinstallasjoner. Han la til at landet nå har lært seg hvordan ondsinnet kode skal bekjempes. Han nevnte ikke Stuxnet-ormen i sine uttalelser.

    Les også:

Vestlige oversikter viser at Stuxnet har infisert industrielle anlegg også i India, Indonesia og USA, men at 60 prosent av smittetilfellene er i Iran. Ifølge uttalelser fra iranske tjenestemenn er smitten begrenset til pc-er.

Symantec og andre IT-eksperter betrakter Stuxnet som et svært avansert stykke ondsinnet kode. De betrakter ormen som skreddersydd for å angripe kjernekraftverk i Iran, og tror det trengs IT-kompetanse langt utover vanlige hackeres rekkevidde. De mistenker følgelig at regjeringsstøttede organisasjoner må stå bak, for eksempel etterretningstjenester i land som Israel og USA. Disse landenes sterke engasjement mot Irans satsing på egne kjernekraftverk, med potensial for å produsere anriket uran til en eventuell atombombe, styrker denne påstandens troverdighet.

Grunnet handelsrestriksjoner, er Iran forhindret i å skaffe nøkkelutstyr ad lovlig vei. Kjernekraftverket som er under bygging i Bushehr, med hjelp fra russiske eksperter, har følgelig måtte ty til en piratkopiert utgave av et spesialisert driftsprogram fra Siemens, og er følgelig avskåret fra sikkerhetsfikser og andre oppdateringer til dette verktøyet.

Den iranske etterretningssjefen gir ingen detaljer rundt de påståtte arrestasjonene. Ifølge vestlige byråer kommer det jevnlige meldinger fra Iran om at de er avslørt spioner mot landets kjernekraft, og at det er foretatt arrestasjoner.

Omtrent samtidig med at Stuxnet-smitten i Iran ble kjent, ble det bekreftet fra iransk hold at igangsettingen av kjernekraftverket i Bushehr er utsatt i flere måneder.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.