JUSS OG SAMFUNN

Iran forbyr bredbånd i hjem og kaféer

Iran innfører smalbånd på linjene som forsyner hjem og kaféer med Internett.

19. okt. 2006 - 12:17

Det offisielle nyhetsbyrået i Iran, IRNA, har bekreftet meldinger i vestlige telegrambyråer og aviser om at det er innført en øvre grense på 128 kb/s på internettilgang i hjem og kaféer, og at pakketilbud med bredbånd er forbudt.

Forbudet mot bredbånd føyer seg inn i en rekke tiltak for å begrense innbyggernes tilgang til utenlandske medier. Blant annet er parabolantenner også forbudt, og politiet har nylig trappet opp innsatsen for å fjerne ulovlig oppførte antenner. Iran er ellers kjent for å sensurere tilgangen til flere nettsteder enn noe annet land utenom Kina.

Ifølge en fyldig rapport i den britiske avisa Guardian, er det motstand mot bredbåndsforbudet høyt oppe i landets politiske hierarki.

– Hvert land i verden er i ferd med å modernisere seg, og et vesentlig element i dette er høyhastighets tilgang til Internett. Landet trenger det for å utvikle seg og for å få tilgang til moderne vitenskap, heter det i en uttalelse fra Ramazan-ali Sedeghzadeh som leder telekom-komiteen i nasjonalforsamlingen.

Avisa melder at parlamentsmedlemmer, internettilbydere og akademikere har kommet med tilsvarende uttalelser.

En underskriftsaksjon som stempler bredbåndsforbudet som «tilbakeliggende og uprinsipiell» skal ha fått over 1000 underskrifter, og vil snart legges fram for president Mahmoud Ahmadinejad.

Forbudet er ikke offisielt begrunnet, men skal ha blitt vedtatt av en samling «politikkutformere». Den reformvennlige avisa Etemad antyder at forbudet er del av en offisiell kampanje for å stanse en «kulturell invasjon» fra vesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.