Iran forsikrer at satellitten er fredelig

Utenriksminister Manouchehr Mottaki sier den skal samle data om klima og miljø.

Iran forsikrer at satellitten er fredelig

Utenriksminister Manouchehr Mottaki sier den skal samle data om klima og miljø.

Teheran (NTB-Reuters-AP): Iran har satt sin første egenproduserte satellitt i bane rundt jorda. Iranske ledere forsikrer at landets romprogram bare skal tjene fredelige hensikter.

Oppskytningen av satellitten Omid, som er persisk og betyr «håp», ble kunngjort tirsdag. Diplomater sier den kan skape nye bekymringer for iranernes hensikter, på et tidspunkt der den internasjonale tvilen om formålet med landets atomprogram fortsatt er sterk.

– Irans satellitteknologi er av rent fredelig art, og skal tjene landets behov, sa den iranske utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag. Han nevnte innsamling av miljø- og klimadata som oppgaver den nye satellitten skal ta seg av.

Prosjekter
– Vi trenger slike opplysninger til våre prosjekter innen teknologi, jordbruk og økonomisk utvikling, framholdt han på en pressekonferanse i Addis Abeba. Mottaki er i den etiopiske hovedstaden i forbindelse med toppmøtet i Den afrikanske union (AU).

Mottakis framstilling av romfartsprogrammet minner ifølge diplomatene sterkt om ordbruken rundt Irans omstridte atomprogram. Også her lyder den offisielle versjonen på at den kjernefysiske virksomheten er av rent sivil art.

Iranerne sier de bare ønsker å bygge kjernekraftverk som kan forsyne befolkningen med strøm. Men vestlige land mistenker regjeringen i Teheran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen, og frykten styrkes av iranske lederes voldsomme utfall mot staten Israel.

Frankrike er bekymret, ikke så mye over at iranerne setter en satellitt i bane, som for hva utskytningen forteller om teknologien de rår over. – Dette gir grunn til alvorlig frykt for utviklingen av militær atomslagkraft, mener en talsmann for utenriksdepartementet i Paris.

Stridshoder
Langtrekkende raketter som benyttes til å plassere satellitter i bane, kan også bære atomstridshoder. I tillegg til nasjonale prestisjehensyn var dette hovedgrunnen til at det daværende Sovjetunionens romfartsprogram vakte så sterk uro i USA på 1950- og 60-tallet.

Utenriksminister Mottaki sier det ikke fins historisk grunnlag for å mistenke iranerne for aggressive hensikter.

– I løpet av de siste 100 årene har Iran aldri vist aggresjon mot noe annet land, sa han tirsdag.

Iran skjøt i 2005 opp sin første kommersielle satellitt, ved hjelp av en russisk bærerakett som var stilt til rådighet i henhold til en samarbeidsavtale med Russland. I 2006 begynte utviklingen av Omid, som veier 27 kilo og tilbakelegger 15 omløp rundt jorda per døgn.

Til toppen