Iran logger av

Går offline for å unngå kyberangrep.

Iranske myndigheter tar grep for å unngå flere kyberangrep. Her representert ved president Mahmoud Ahmadinejad på besøk i Cuba tidligere i år.
Iranske myndigheter tar grep for å unngå flere kyberangrep. Her representert ved president Mahmoud Ahmadinejad på besøk i Cuba tidligere i år. Bilde: Sven Creutzmann/Mambo Photo/All Over Press
7. aug. 2012 - 12:52

Irans atomanlegg for anriking av uran ble i 2010 sabotert med en sofistikert dataorm, som verden til da ikke hadde sett maken til. Siden har det strømmet på med rapporter om nye målrettede kyberangrep.

Senest i sommer skal flere iranske atomanlegg igjen ha blitt infisert med skadevare.

Landet tar nå grep mot utenlandske dataangrep, som særlig Israel og USA antas å stå bak.

Forbindelsen mot internett skal kuttes for sentrale iranske departement og statlig virksomhet. Infrastrukturen skal skjermes for å unngå angrep fra skadevare som Stuxnet og Flame-viruset.

Det kunngjorde den iranske telekommunikasjonsministeren Reza Taghipour på en konferanse ved Amir Kabir-universitetet i Tehran på søndag, ifølge The Telegraph.

Han beskrev beslutningen som første ledd i en plan om å erstatte nettforbindelsen med et nytt innenlands intranett, som skal stå ferdig innen halvannet år.

Skjermingen er nødvendig for å sikre sensitive etterretningsdata mot misbruk over internett, mente statsråden, som sier at internett ikke er pålitelig fordi det kontrolleres av «ett eller to» land som er fiendtlige til Iran.

Planene om å rulle ut et lukket statlig iransk intranett begynte allerede i 2005. En begrenset utprøving av nettverket skal ha blitt gjennomført i Qom-provinsen for to år siden, skriver USA Today.

Nima Rashedan, en iransk IT-sikkerhetsekspert bosatt i Tsjekkia, sier til The Telegraph at han tviler på at det lukkede intranettet vil være et effektivt forsvar mot kybertruslene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.