Iran sperret tilgang til populære nettsteder

Iran sperret tilgang til populære nettsteder

Iran har tatt flere tiltak de siste dagene for å skjerpe sensuren av Internett.

I midten av oktober ble det kjent at Iran har innledet en kampanje for å skjerpe myndighetenes kontroll med innbyggernes tilgang til Internett. Den første opptrappingen gikk ut på å begrense båndbredden til hjem og internettkafeer, i praksis et forbud mot bredbånd. Siden er bedrifters båndbredde blitt redusert til 128 kb/s.

    Les også:

Ifølge en rapport i den britiske avisa Guardian er tilgangen til flere internasjonale nettsteder nå blitt sperret: Amazon.com, YouTube, Wikipedia, filmbasen IMDB.com og New York Times er blant dem.

Tidligere har sensuren rammet nettsteder på iranske språk som farsi, enten de har vært drevet av opposisjonelle eller utlendinger som den britiske kringkastingen BBC. Reportere uten grenser har ført Iran opp sin liste over verdens mest internettfiendtlige land på grunn av sensuren og forfølgelsen av bloggere.

Blokaden av YouTube skal skyldes en video av en iransk skuespiller som har sex. Myndighetene har ikke forklart hvorfor de har sperret for akkurat de nettstedene de har valgt.

I forrige uke advarte myndighetene at nettsteder må ta tiltak for å hindre spredning av umoralsk og ulovlig innhold, og verne om nasjonens enhet og religionen.

Iran skal ha 7,5 millioner internettbrukere og 100 000 bloggere.

Ifølge Ars Technica inneholder avtalen som brukere må inngå med internettilbydere et avsnitt der brukeren forplikter seg til ikke å besøke «uislamske» nettsteder.

Til toppen