- Iran stenger Gmail

Skal erstattes av nasjonal e-posttjeneste.

- Iran stenger Gmail

Skal erstattes av nasjonal e-posttjeneste.

Iran vil stenge Googles e-posttjeneste Gmail, melder The Wall Street Journal. Google bekrefter at iranske brukere har problemer med å logge seg på Gmail.

Iran har planer om å stenge Gmail på permanent basis, skriver The Wall Street Journal. Det iranske televerket har ifølge avisa kunngjort avgjørelsen og opplyst at det vil erstatte Gmail med en nasjonal e-posttjeneste.

En iransk tjenestemann sier ifølge The Wall Street Journal at formålet med tiltaket er å styrke iransk teknologiutvikling og samtidig bygge tillit mellom folket og regjeringen.

Det siste året har iranere brukt tjenester som Twitter og Gmail aktivt i organiseringen av demonstrasjoner mot regimet.

Torsdag er det varslet nye demonstrasjoner idet landet feirer 31-årsdagen for den islamske revolusjonen.

Melder om problemer

Google kan ikke bekrefte opplysningene fra The Wall Street Journal, men slår fast at selskapet har hatt problemer i Iran.

«Vi har hørt fra brukere i Iran at de har problemer med å få tilgang til Gmail», skriver Google i en pressemelding onsdag.

Internettgiganten fastslår at trafikken i Iran har gått markant ned, og legger til at det ikke er funnet noen feil i selskapets egne nettverk.

«Vi mener sterkt at folk overalt må ha muligheten til å kommunisere fritt på nettet, men dessverre er dette noen ganger utenfor vår kontroll», erklærer selskapet.

Google truet nylig med å trekke seg ut av Kina som følge av landets sensur og et angrep hvor hackere forsøkte å bryte seg inn i Gmail-kontoene til flere menneskerettighetsaktivister.

Advarer mot «virtuelle murer»

USAs utenriksdepartement kan heller ikke bekrefte opplysningene, men understreker at ethvert forsøk på å holde tilbake informasjon fra det iranske folk er dømt til å mislykkes.

- Mens informasjonsteknologi gjør folk i hele verden i stand til å kommunisere som aldri før, ser Irans regjering ut til å være fast bestemt på å nekte sine innbyggere tilgang til informasjon, evne til å uttrykke seg fritt og nettverk til å dele ideer i, sier departementets talsmann Philip Crowley.

- Men virtuelle murer i det 21. århundre vil ikke fungere bedre enn fysiske murer gjorde i det 20. århundre, legger han til. (©NTB)

    Les også:

Til toppen