IRC, ICQ, SMS og forkortelser

Kommunikasjon ved hjelp av mange relativt nye tjenester har ført til en effektivisering av skriftspråket. Dette kan skape problemer for nye brukere.

Kommunikasjon ved hjelp av mange relativt nye tjenester har ført til en effektivisering av skriftspråket. Dette kan skape problemer for nye brukere.

Gå inn på en vanlig IRC-kanal (Internet Relay Chat) i dag. Samtalene som føres der er for uinnvidde ofte mer eller mindre kryptiske. Årsaken er en utpreget bruk av forkortelser. Ikke bare vanlige norske forkortelser som "osv", "f. eks" og "jfr", men også svært mange engelske og ikke minst spesialkonstruerte forkortelser. Årsaken til at slike forkortelser brukes i så stor grad er at IRC er en metode for å kommunisere i sanntid. De færreste av brukerne har mye erfaring med touch-metoden, så for ikke å bruke så alt for lang tid på å svare, er forkortelser en nødvendighet for de fleste.

Når det gjelder SMS (Small Message Service) brukes forkortelser av en annen grunn. Meldingene i dette systemet har en begrenset størrelse (160 tegn). For å få skrevet mest mulig i én melding, er forkortelser en nødvendighet. I tillegg har vel ikke akkurat mobiltelefonen det mest behagelige grensesnittet i verden for å skrive tekst.

Også i ICQ, den stadig mer populære meldingstjenesten for Internett-brukere, brukes det mye forkortelser. I likhet med IRC kan ICQ også brukes for å kommunisere med andre i sanntid. Men tjenesten brukes likevel mest for å sende korte meldinger (og for å se om andre er oppkoblet). Tidligere hadde ICQ en lignende begrensning som SMS når det gjelder størrelsen på meldingene. Denne grensen er nå blitt kraftig utvidet, slik at det ikke lenger er noe problem å skrive det meste fullt ut. Men mange ICQ-brukere har allerede blitt vant med å forkorte meldingene mest mulig, slik at de fortsatt gjør dette i dag.

Problemet med denne svært så utbredte bruken av forkortelser er at nye brukere ikke greier å henge med. Og de erfarne brukerne går jo etterhvert lei av å måtte forklare seg hele tiden.

Løsningen på dette er en oversikt over forkortelser som spesielt brukes i forbindelse med disse tjenestene. Jeg vet ikke om noen norske nettsteder som tilbyr en noe slikt, men det finnes flere engelskspråklige: Forkortelser for bruk på IRC, SMS og ICQ. Så får dere begynne å pugge.

+I mellomtiden, IITYWTMWYBMAD?

+CUL8R

Til toppen