BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ire forsøker teleoppkjøp

Etter å ha samarbeidet med Telenor om å bygge opp konkurrenten til Eircom, Esat Telecom og mobilarmen Esat Digifone, forsøker nå Denis O'Brien å kjøpe fastnettdelen til det delstatlige teleselskapet Eircom.

Frode Eriksen
31. okt. 2000 - 00:45

O'Brien ble kjent i Norge i januar da han valgte å selge teleselskapet "sitt", Esat Telecom og halvparten av mobilselskapet Esat Digifone, til den irske erkefienden British Telecom, heller enn å selge til Telenor som la inn et fiendtlig bud på selskapet sammen med Telia i november i fjor.

På den handelen tjente han nær tre milliarder kroner selv, men har slett ikke gitt seg med den irske telekombransjen. Mannen, som er en av irlands rikeste, vil nå kjøpe Eircom fastnettoperasjoner, men ifølge Total Telecom har selskapet avvist et bud på 1,9 milliarder dollar. Nyhetstjenesten siterer kilder som tror O'Brien må ut med minst en milliard dollar til for å få den handelen i boks.

Ingen av partene har vært spesielt interessert i å si noe om saken, og det foreligger heller ikke noe offisielt bud enn så lenge. Derfor er også forhandlingene om saken ennå svært uformelle. Men selv om Eircom avviser et antatt bud nå er selskapet slett ikke uinteressert i et salg. O'Brien har også erfaring fra Eircom før, der han en gang jobbet i konsernledelsen. Tidligere er det spekulert i at den irske staten planla å selge ut mobildelen av selskapet til britiske Vodafone, noe som irske medier tror er den direkte foranledningen til O'Briens interesse.

Blant aksjonærene i Eircom er nederlandske KPN og svenske Telia med tilsammen 35 prosent av aksjene i selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.