PERSONVERN

Irettesetter Den norske kirke for å hente data fra Folkeregisteret uten tillatelse

Den norske kirke samlet inn fødselsmeldinger fra Folkeregisteret lenger enn de hadde tillatelse til. Nå har Datatilsynet sendt dem vedtak om irettesettelse.

Kirka har ikke gitt god nok informasjon om innsamlingen av fødselsmeldinger, mener Datatilsynet. Her Nidarosdomen i Trondheim.
Kirka har ikke gitt god nok informasjon om innsamlingen av fødselsmeldinger, mener Datatilsynet. Her Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad
16. jan. 2023 - 16:11

I 2020 klagde Human-Etisk Forbund inn Den norske kirke (DNK) til Datatilsynet.

Klagen sendte de på vegne av åtte personer som hadde opplevd at deres barn var registrert i kirka uten deres viten.

Det skriver Datatilsynet selv i en nyhetsmelding.

Brudd på personvernforordningen

Fram til januar 2021 kunne kirka i henhold til kirkeloven registrere inn nyfødte i sine registre om minst én av foreldrene var medlem. Det ble gjort automatisk.

Da loven ble endret, skulle datafangsten fra Folkeregisteret stoppe. Det gjorde den ikke før én og en halv måned etterpå. Det er brudd på personvernforordningen, mener Datatilsynet.

− Behandlingsgrunnlagene som DNK har bygget på for innsamling og lagring, krever at behandlingen må ha hjemmel i lov eller forskrift. Siden behandlingen av personopplysningene i fødselsmeldingene var i strid med folkeregisterregelverket, var ikke dette vilkåret oppfylt, sier juridisk seniorrådgiver Anders Obrestad i meldingen.

Kirka har heller ikke gitt god nok informasjon om innsamlingen av fødselsmeldinger, mener Datatilsynet.

Kan få konsekvenser senere

Selv om en irettesettelse ikke har noen konsekvenser i form av pålegg om endringer eller bøter, er det å regne som en formell kritikk, som kan få konsekvenser senere.

Får kirka flere klager, kommer Datatilsynet til å legge vekt på tidligere irettesettelse når de vurderer eventuelle bøter.

DNK har tre uker på seg til å klage på vedtaket om irettesettelse.

Odfjell Drilling driver flere boreplattformer både i Norge og utlandet. Nå tilbys 10 databaser fra selskapet til salgs for småpenger på det mørke nettet.
Les også

Stort norsk selskap hacket: Kritisk informasjon selges for «småpenger»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.