Iridium åpner søndag

Prosjektet som skal få forretningsreisende verden over til å bruke satellittelefon istedet for mobiltelefon, Iridium, går kommersielt på lufta søndag etter at starten ble utsatt fra 23. september på grunn av tekniske problemer.

Iridiums konsernsjef, Edward F. Staiano, sa på en internasjonal telefon-pressekonferanse onsdag at fremgangen tredje kvartal ved å gjennomføre omfattende tester av systemet har gjort Iridium kommersielt tilgjengelig.

- Vi har grunn til å være stolte av det vi har oppnådd, sa Staiano.

- Dette er det første steget av flere der vi sakte men sikkert til tilføre Iridium flere tjenester og økt ytelse for alltid å kunne tilby den mest konkurransedyktige trådløse tjenesten verden så langt har sett, sa han, som en slags oppsummering på arbeidet så langt.

Iridium mangler fremdeles en satellitt i riktig posisjon for å kunne kalle seg 100% global, og det er ventet at en oppskytning med nye satellitter om en ukes tid skal kunne plassere den siste satellitten i riktig bane.

Iridiums oppstart gjelder i første omgang taletelefoni via selskapets egne terminaler, og regner med at personsøkersystemet ikke kommer på lufta før om to til tre uker i påvente av personsøkerne som leveres av Motorola, som selv er en av hovedinvestorene i selskapet.

Iridium har skaffet seg avtaler med over 270 distributører, der 165 er leverandører av selve tjenesten, og 155 er roamingpartnere. Roamingavtalene sikrer Iridium overgang til 105 millioner mobilbrukere i 125 land, som ialt representerer 3,6 millarder mennesker.

I Norge er Telenor Mobil tildelt rollen som distributør, mens Iridium har roamingavtaler med både Telenor Mobil og Netcom.

Iridium har fått sin egen nasjonalkode, eller internasjonale prefiks om en vil, 8816 og 8817, som en må slå før en ringer med Iridium. Så langt har selskapet fått tilbakemeldinger fra over 1 million potensielle kunder direkte eller via sine samarbeidspartnere.

I løpet av uken skal det være 9.800 Iridium-terminaler tilgjengelige ved de 12 jordstasjonene som Iridium har opprettet verden over, før distribusjon til forhandlerne skjer ved lansering Det er planlagt at det skal produseres ytterligere 20.000 telefoner før årsskiftet.

Både Motorolas og Kyoceras telefoner er flerbåndstelefoner (dual band). Motorola-terminalene dekker mobilbåndene GSM 900 og CDMA AMPS 800, mens en modell som dekker GSM 900/1800 og TDMA AMPS kommer ved årsskiftet. Kyocera kommer først med sin modell for GSM 900 og PDC, mens modeller for GSM 1800 og TDMA AMPS kommer neste år.

Til toppen