Iridium dropper Proton

Iridium velger likevel ikke russiske eller kinesiske bæreraketter for sine 66 satellitter. Foreløpige planer tyder på at de første satellittene skytes opp med Delta II i mai.

Iridium velger likevel ikke russiske eller kinesiske bæreraketter for sine 66 satellitter. Foreløpige planer tyder på at de første satellittene skytes opp med Delta II i mai.

Motorola, som er en av hovedarkitektene bak Iridium, frykter at prosjektet blir forsinket. Selskapet vurderte en stund alternativ oppskytning av de første satellittene med russiske "Proton" bæreraketter, alternativt den kinesiske bæreraketten "Lang Mars 2".

Nå er disse planene skrinlagt og Delta II er fremdeles bæreraketten som skal få prosjektet i bane rundt Jorden. Imidlertid skal hver bærerakett ta med seg fem satellitter istedet for tre som først planlagt. Det er frykt for ytterligere forsinkelse ved bruk av andre bæreraketter som gjør at Delta II fremdeles foretrekkes, skriver Space News.

Oppskytningsplanene for Delta II er fremdeles svært usikre og oppskytningen i mai er ennå svært foreløpig, inntil en militær granskingskommisjon finner årsaken til at en amerikansk militær GPS-satellitt ble ødelagt da en Delta II-bærerakett eksploderte få sekunder etter oppskytningen den 17. mai. Det er lagt fullstendig lokk på informasjonen om denne etterforskningen.

Satellitt-prosjektet Iridium møtte en skikkelig trøkk da oppskytningen av de tre første satellittene ble utsatt hele fire ganger i løpet av en uke i januar. På toppen av alt eksploderte en bærerakett av typen Delta II 17. januar slik at de planlagte oppskytningene ble utsatt på ubestemt tid inntil årsaken til ulykken ble oppdaget.

Iridium-prosjektet består av 66 satellitter som skal gå i bane rundt Jorden og som skal fungere som et eget telenett der satellittene både kommuniserer med hverandre og med bakken. Planen var at prosjektet kunne starte distribusjon av telesignaler mot slutten av neste år.

Til toppen